Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Lintuinfluenssarokotukset kohderyhmiin kuuluville alkavat 8.7.2024

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotetta 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka voivat altistua lintuinfluenssalle. Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvien rokotukset aloitetaan 8.7.2024.

Kenelle ja missä rokotteita annetaan

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella henkilöille, joilla on kohonnut riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai tehtävänsä puolesta.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lintuinfluenssarokotuksia annetaan Loviisan terveysasemalla, Sipoon Nikkilän terveysasemalla, Askolan terveysasemalla sekä Porvoon terveysasemalla.

Ketkä kuuluvat lintuinfluenssarokotteen kohderyhmiin?

Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmää ovat

Rokotteilla pyritään torjumaan lintuinfluenssatartuntoja ja vakavia tautimuotoja. Vaikka tartunnat ovat olleet harvinaisia, voivat jotkin lintuinfluenssavirukset aiheuttaa ihmiseen tarttuessaan vakavan taudinkuvan, jonka vuoksi rokotusta suositellaan heille, joilla on kohonnut tartuntariski. Rokotuksella pyritään myös estämään viruksen muuntumista.

Mitä rokotetta annetaan

H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta. Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.

Rokote antaa suojaa influenssa A-viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Lintuinfluenssavirustartunta voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi olla selvästi pidempikin. Jos asiakas on vakavasti kananmuna-allerginen, mutta kuuluu riskiryhmään, tulee rokottamisen hyödyt ja riski arvioida tarkasti.

Puhelinajanvaraus

Maanantaista perjantaihin klo 8–15

Loviisan sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 300

Porvoon sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 400

Sipoon Nikkilän sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 5600 600

Askolan sosiaali- ja terveysasema, puh. 019 560 0200

Lisätietoa:

https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/lintuinfluenssarokote(siirryt toiseen palveluun)

https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/lintuinfluenssa(siirryt toiseen palveluun)

https://stm.fi/-/lintuinfluenssarokotetta-tarjotaan-tartuntariskissa-oleville(siirryt toiseen palveluun)

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/(siirryt toiseen palveluun)