Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Katso tietoisku hyvästä unesta  

Kansallisen aivoterveysohjelman vuoden 2024 teemana on uni. Teemavuoden tavoitteena on lisätä unen arvostusta hyvinvoinnin ja aivoterveyden perustekijänä. 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue järjesti yhteistyössä muiden Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa 15.5. tietoiskun hyvästä unesta. Puhujana tilaisuudessa oli tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  

Tallenne tietoiskusta on nyt katsottavissa verkossa: 

Tietoisku hyvästä unesta(siirryt toiseen palveluun) – tallenne 15.5.2024 järjestetystä tilaisuudesta 

Uni huoltaa aivot 

Yön aikana aivot puhdistuvat, tankkaavat ja remontoivat itseään. Aivoterveyttä ei ole ilman unta, uni on keksitty aivoja varten. Unen tarve on yksilöllistä. Keskimääräinen yöunen pituus aikuisella vaihtelee 6–9 tunnin välillä. Jo kahden tunnin univaje heikentää tarkkaavaisuutta ja lisää päiväaikaista uneliaisuutta. Unenpuute näkyy ja tuntuu keskittymisessä, mutta myös muistin ongelmina. Päiväunet ovat tarpeen tullen hyväksi aivoille, kunhan ne eivät veny liian pitkiksi.  

Uniongelmat ovat yleisiä ja ajoittaisena normaaleja. Jos ihminen herää aamulla virkeänä ja kokee elämänlaatunsa hyväksi, kyseessä ei ole sairauden asteinen, välttämättä hoitoa edellyttävä unettomuus. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii Suomessa liki 12 % aikuisväestöstä. Satunnainen ja pitkäaikainen unettomuus on lisääntynyt erityisesti työtätekevällä väestöllä viime vuosikymmenien aikana.  

Sekä lyhentynyt että pidentynyt yöuni on epäterveellistä ja lisää etenkin aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Niin unettomuudesta kuin liikaunisuudesta kärsivien nukkuminen kohenee paitsi säännöllisen unirytmin avulla myös ottamalla huomioon syömisen ja liikkumisen tottumukset.  

Hyödyllisiä linkkejä: 

Uniteemavuosi 2024(siirryt toiseen palveluun) 

Unihoitajan vinkit – opas hyvään uneen(siirryt toiseen palveluun), pdf 

Unettomuuden omahoito-ohjelma(siirryt toiseen palveluun) 

Unettomuuden Käypä hoito -suositus(siirryt toiseen palveluun)