Piiloasunnottomuus – näkymätön ongelma esiin
Asunnottomien Yön kansalaisliike keskittyy tänä vuonna nostamaan esiin piiloasunnottomuuden ilmiötä teemalla ”Piilossa Asunnottomana”. Vuoden 2024 teema pyrkii lisäämään tietoisuutta niistä asunnottomista, jotka eivät ole näkyvissä mutta jotka silti kärsivät asunnottomuuden seurauksista.
Mitä on piiloasunnottomuus?
Tämä näkymätön asunnottomuuden muoto on huolestuttavan yleinen ja jää usein tilastojen ulkopuolelle. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa. Sen sijaan hän majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tällainen tilanne voi altistaa ihmisen hyväksikäytölle, väkivallan eri muodoille, ja estää pääsyn hänelle kuuluvien palveluiden piiriin.
Piiloasunnottomuus on monelle vieras ilmiö, sillä se ei näy samalla tavalla kuin kadulla asuvat tai hätämajoitusta tarvitsevat. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisee vuosittain kuntakohtaisen selvityksen asunnottomuudesta, ja vuoden 2023 raportin mukaan Suomessa 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Todellinen luku on kuitenkin paljon suurempi, sillä monet jäävät täysin palveluiden ulkopuolelle. Osa asunnottomista pysyy piilossa omasta halustaan, usein turvattomuuteen tai häpeään liittyvistä syistä.
Nuoret ja vähemmistöt piiloasunnottomuuden kierteessä
Piiloasunnottomuus koskettaa erityisesti nuoria, jotka saattavat olla kirjoilla vanhemmillaan, mutta asuvat käytännössä ystävien tai sukulaisten luona. Ilmiö on myös yleinen naisten sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa. Näihin ryhmiin kuuluvien asunnottomuutta usein pitkittää häpeä, lähisuhdeväkivalta tai negatiiviset asenteet asunnottomuuspalveluita kohtaan. Muualta Suomeen muuttaneet ihmiset, joilla on heikompi tietämys suomalaisesta palvelujärjestelmästä, ovat myös alttiita piiloasunnottomuudelle. Esimerkiksi ilman henkilötunnusta maassa oleskelevat saattavat jäädä täysin tilastoinnin ja palveluiden ulkopuolelle.
Itä-Uudenmaan erityispiirteet ja piiloasunnottomuus
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella piiloasunnottomuus on ongelma, joka kytkeytyy alueen erityispiirteisiin. Piiloasunnottomuuden tunnistaminen voi olla hankalaa erityisesti siksi, että alueelta puuttuu ensisuojia tai muita hätämajoituspalveluja. Asumisneuvonnan puute tarkoittaa myös sitä, että moni asunnoton jää tarvitsemiensa palveluiden ulkopuolelle.
Asunnottomien Yö 2024
Asunnottomien Yötä vietetään 17. lokakuuta, joka on myös YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä. Tapahtuman päänäyttämönä toimii Helsinki, mutta Asunnottomien Yötä vietetään myös Porvoossa ja muilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Porvoossa tapahtumia on kolme.
- Kumppanuustalo Myötätuulen Olkkarissa on tarjolla klo 15-19 helppoa yhdessäoloa. Katsotaan leffaa, tavataan kaverikoiria ja syödään jotain pientä ja jaetaan lahjoitustavaraa.
- Gammelbackassa Alvarinkulmassa on tarjolla klo 16-22 keittoa, villasukkien ja vaatteiden jakoa sekä musiikkiesityksiä.
- Keskustassa Jokirannassa Ravintolalaiva Glückauf:n vieressä on tarjolla klo 17-23 syötävää, asumisneuvontaa sekä valokuvanäyttely.
Kierrän hyvinvointialueen liivi päällä illan kaikissa tapahtumissa.
Liity mukaan ja osallistu keskusteluun tärkeästä aiheesta – yhdessä voimme tehdä piilossa olevat asunnottomat näkyväksi ja edistää heidän asemaansa!
Kirjoittaja
Serena Hakala
Matalan kynnyksen sosiaaliohjaaja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella