Terapia- ja Interventionavigaattori ovat nopeampia reittejä mielenterveys- ja päihdepalveluihin
Terapia- ja Interventionavigaattori ovat digitaalisia työvälineitä, joiden avulla nopeutetaan hoitoon pääsyä ja vahvistetaan hoitojen vaikuttavuutta niin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kuin muuallakin Suomessa. Navigaattoreiden kyselyillä kartoitetaan elämäntilannetta ja elämän ongelmakohtia. Terapia- ja interventionavigaattoreista saatuja tuloksia hyödynnetään HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä, missä voidaan tehdä arvio psykososiaalisen tuen tarpeesta.
Terapianavigaattori on sekä terveydenhuollon ammattilaisen että potilaan työkalu
Terapianavigaattorin kyselylomake on tarkoitettu yli 22-vuotiaille Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille. Terapianavigaattorin kysymykset auttavat asiakasta itseään tunnistamaan syitä vaikeaksi muuttuneelle elämäntilanteelle ja mielenterveyden haasteille. Ammattilaiselle lomakkeeseen täytetyt tiedot toimivat esitietona ja ohjenuorana sille, millaista apua ihminen tarvitsee. Terapianavigaattori nopeuttaa hoitoon pääsyä, sillä kyselyn vastausten perusteella asiakas ohjataan oikeaan hoitoon tai palveluun.
Useimmiten asiakkaat ohjataan täyttämään Terapianavigaattori ennen ensimmäistä kontaktia mielenterveys- ja päihdepalvelun ammattilaisen kanssa. Asiakkaita ohjataan Terapinaviagaattoriin esimerkiksi HyVä-digistä, jonka chatissä voi keskustella ilmaiseksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kun kyselylomake on täytetty, Terapianavigaattori tekee vastauksista koosteen. Kooste ei mene suoraan terveydenhuoltoon, vaan asiakas ottaa terapianavigaattorista saamansa 8-merkkisen koodin ylös ja antaa sen ammattilaiselle. Tällöin ammattilainen voi tehdä tietojen avulla kliinisen arvion ja ohjata asiakkaan oikeaan hoitoon, mitä kutsutaan ensijäsennykseksi.
– Ensijäsennys voidaan tehdä HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä samalla tavalla kuin se tehtäisiin puhelimessa tai vastaanotolla. Ensijäsennyksessä ammattilainen arvioi yhdessä asiakkaan kanssa, mikä olisi oikeatasoinen ja soveltuvin hoitomuoto asiakkaalle, HyVä-digin palveluvastaava Enni Juusela kertoo.
HyVä-digi on osa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarjoamia terveysasemapalveluita ja se on vakiintunut osaksi toimintaa. HyVä-digin digitaalisen sotekeskuksen chat-palvelut ovat maksuttomia hyvinvointialueen asukkaille. HyVä-digissä työskentelee sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, joiden kanssa voi asioida digitaalisesti.
Interventionavigaattori on nuorten apuna hoitoon ohjauksessa
Alle 22-vuotiaille mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille suositellaan Interventionavigaattorin täyttämistä. Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa nuoren, ja tarvittaessa myös huoltajan, täyttämään Interventionavigaattorin. Interventionavigaattori toimii yksinään nuoren vastauksilla eikä navigaattorin täyttämisestä mene ilmoitusta alaikäisen nuoren huoltajille. Interventionavigaattorin tuloksia puretaan HyVä-digin mielenterveys- ja päihdechatissä, joka on tarkoitettu yli 16-vuotiaille.
– Terapia- ja interventionavigaattori ovat molemmat meille tärkeitä digitaalisia työvälineitä. Navigaattorit jäsentävät tietoa ja auttavat terveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan, mikä olisi asiakkaalle paras psykososiaalisen tuen muoto, Enni Juusela kertoo.
Terapianavigaattori ja nuorten Interventionavigaattori ovat esimerkkejä siitä, kuinka digitaaliset työkalut voivat sujuvoittaa hoitoon pääsyä ja tarjota asiakkaille oikea-aikaista tukea. Ne auttavat asiakasta hahmottamaan omaa tilannettaan ja terveydenhuollon ammattilaista tekemään perusteltuja hoitopolkuarvioita. Työkalujen avulla mielenterveys- ja päihdepalvelut voidaan kohdentaa entistä paremmin, mikä edistää nopeampaa avunsaantia ja tukee asiakkaan hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.
Tutustu Terapianavigaattoriin tai asioi digisotekeskuksessa: