Päihdetilannekysely tuotti tärkeää tietoa alueen päihdetilanteesta ja asukkaiden näkemyksistä – lasten ja nuorten päihteiden käyttö on yhteinen huolenaihe
Itä-Uudenmaan alueella toteutettiin ensimmäinen alueellinen päihdetilannekysely ajalla 4.11.2024-2.12.2024. Kyselyyn vastasi 234 asukasta. Kysely suunnattiin 18 vuotta täyttäneille asukkaille. Kysymykset käsittelivät alkoholia, tupakkatuotteita, huumausaineita ja rahapelaamista. Lisäksi kerättiin havaintoja asukkaiden päihteidenkäytöstä ja tiedusteltiin kokemuksia päihteiden puheeksi ottamisesta hyvinvointialueen palveluissa.
Asukkaat olivat tehneet eniten havaintoja tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä alkoholin käyttöön liittyen
Päihdetilannekyselyn vastauksien perusteella eniten havaintoja oli tehty tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön ja alkoholiin liittyen. Vastaajista 71 % oli havainnut alaikäisten tupakointia ja vastaajista 56 % oli havainnut alaikäisten sähkösavukkeiden käyttöä. Alaikäisten alkoholin käyttöä oli havainnut puolet (51 %) vastaajista. Myös alaikäisten kannabiksen (17 %) ja muiden huumausaineiden (11 %) käyttöä oli havaittu lähes jokaisessa kunnassa. Päihteiden välittämistä tai rahapelaamisen mahdollistamista oli havainnut joka viides vastaaja ja suurin osa vastaajista (78 %) koki, että alaikäisten päihteiden käyttöön tai rahapelaamiseen tulisi puuttua nykyistä enemmän.
Myös aikuisväestön osalta päihdehavainnot liittyivät suurimmaksi osaksi tupakka- ja nikotiinituotteisiin sekä alkoholiin. Vastaajista 41 % koki, että kunnassa tupakoidaan liikaa. Vastaajista 42 % puolestaan koki, että sähkösavukkeita käytetään liikaa. Alkoholin osalta vastaava luku oli 36 %.
Suurin osa vastaajista koki oman asuinkuntansa turvalliseksi. Vastaajista 21 % vastasi myöntävästi kysymykseen: oletko viimeisen 12 kuukauden aikana kunnassasi pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiasi päihtyneitä henkilöitä? Vastaajista 11 % vastasi myöntävästi kysymykseen ”onko päihtynyt henkilö viimeisen 12 kuukauden aikana asuinkunnassasi ahdistellut tai häirinnyt sinua kadulla tai muulla julkisella paikalla?”.
Tietoisuus erilaisista apu- ja tukimuodoista on vastaajilla vähäistä – varhaiseen tukeen ja puheeksiottoon tulee kiinnittää huomiota eri palveluissa
Kyselyn vastauksien perusteella tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä alkoholin puheeksiotto alueen palveluissa oli yleisintä. Vastaajista 76 % ei osannut arvioida, saako alueella helposti apua päihde- ja riippuvuusongelmiin. Vain 18 % vastaajista koki, että apua saa helposti.
Vastaavasti tiedon saamisen suhteen 56 % vastaajista ei osannut arvioida, saako tietoa helposti. Vastaajista 29 % koki, että tietoa saa helposti päihteisiin, rahapelaamiseen tai lääkkeiden väärinkäyttöön liittyen.
Miten kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään?
Asukkailta saatiin hyviä ja konkreettisia ajatuksia, minkälaisia toimia tulisi toteuttaa ehkäisevän työn osalta. Asukkaiden mainitsemia keinoja olivat muun muassa päihdekasvatuksen ja päihdehaittoihin liittyvän viestinnän lisääminen, yhteisöllisyyden tuki sekä matalan kynnyksen palveluiden lisääminen.
Päihdetilannekyselyn vastaajamäärä jäi vähäiseksi. Vastauksista saadaan suuntaa antavaa tietoa alueen päihdetilanteesta. Jokainen vastaus kuitenkin täydentää olemassa olevaa tietoa alueen päihdetilanteesta, ja kiitämmekin kaikkia vastaajia aktiivisuudesta. Tuloksia hyödynnetään alueen ehkäisevän työn kehittämisessä, suunnittelussa ja toteutuksessa.