Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae Hae sivustolta

Itä-Uudenmaan luonto hyvinvoinnin lähteenä

Luonnolla on aina ollut tärkeä rooli suomalaisten elämässä, ja sen terveyshyödyt ovat tulleet yhä enemmän esille myös tutkimuksissa. Luontoavusteiset terapiat ovat tuottaneet lupaavia tuloksia esimerkiksi masennuksen, uupumuksen ja sydänsairauksien hoidossa. Kuitenkin yhteiskunnan muutokset ovat heikentäneet suhdettamme luontoon.
Miten voimme palauttaa luonnon osaksi päivittäistä elämäämme?

Luonnon vaikutukset terveyteen

Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja lievittää masennusta ja ahdistusta. Se tukee myös tarkkaavaisuutta ja kognitiivista elpymistä, vahvistaa fyysistä kuntoa ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Luonnon hyödyt eivät rajoitu vain aikuisiin, vaan myös lapset ja nuoret saavat luonnosta tukea tunteiden hallintaan ja keskittymiskykyyn. Luontoympäristöt parantavat terveyttä monin tavoin: ne vähentävät melua ja saasteita, viilentävät ympäristöä, ja puut tarjoavat varjoa. Lisäksi luonnossa sydämen syke laskee ja mieliala paranee. Luonnon läheisyys kannustaa liikkumaan ja vahvistaa sosiaalisia suhteita. Hyödylliset mikrobit, joita luontokäynneillä altistumme, tukevat myös puolustusjärjestelmäämme.

Miten hyödyt saadaan?

Hyvinvointivaikutukset saadaan säännöllisistä käynneistä luonnossa. Lyhyet, mutta säännölliset käynnit – kuten 30 minuuttia 2 – 3 kertaa viikossa – parantavat mielialaa. Erityisesti metsäalueet ja viheralueet tukevat hyvinvointia, mutta myös kaupungin puistot ovat hyödyllisiä. Vesiympäristön läheisyys on monelle toivottu lisä.

Vinkkejä luonnon hyödyntämiseen

Luonnon terveyshyödyt osana sosiaali- ja terveyshuoltoa

Luonnon terveyshyödyt ovat saaneet yhä enemmän huomiota, ja tuoreen selvityksen mukaan Suomi voisi saavuttaa satojen miljoonien eurojen vuotuiset hyödyt, kun hyödynnetään luonnon parantavia vaikutuksia esimerkiksi masennuksen ja kakkostyypin diabeteksen torjunnassa. Tällaisen ohjelman käynnistäminen voisi olla avain kansantautien, kuten sydänsairauksien ja diabeteksen, hillitsemiseen. Tavoitteena on juurruttaa luonnon terveyshyödyt osaksi ihmisten arkea sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntäminen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella huomioidaan työn alla olevassa alueellisessa hyvinvointikertomuksessa.

Kohti luonnonläheistä tulevaisuutta

Käynnistämme keväällä 2025 ensimmäiset Terveysmetsä-ryhmät mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä kuntouttavissa sosiaalipalveluissa. Terveysmetsä on tutkitusti vaikuttava ja monialaisessa yhteistyössä kehitetty toimintamalli, joka hyödyntää luonnon terveysvaikutuksia hyvinvoinnin tukemisessa. Toimintamallin avulla tuemme osallistujien elämänlaatua ja toimintakykyä jokaisen erilaisille tarpeille ja taustoille avoimella matalan kynnyksen ryhmätoiminnalla. Tavoitteena on luoda kestäviä, luonnonläheisiä ratkaisuja, jotka tukevat alueen asukkaiden hyvinvointia pitkällä aikavälillä. Terveysmetsä-ryhmät ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka tulemme jatkossa hyödyntämään luonnon terveysvaikutuksia.

Pienet päivittäiset teot

Muistathan että itsehoito on tärkeä osa hyvinvointia. Pienet päivittäiset teot voivat yhdessä rakentaa pitkäaikaisen hyvinvointipohjan, ja että säännöllinen oleskelu luonnossa ja luonnonrauhaan uppoutuminen on yksi keino tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia. On tärkeää, että kuuntelet itseäsi ja valitset juuri sinulle sopivat keinot.

Kirjoittaja

Anni Poltinora-Salonen ja Malin Heikkinen

Anni on projektikoordinaattori. Malin työskentelee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijana.