Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Ikääntyneiden perhehoito

Perhehoidosta puhutaan, kun ikäihmisen hoiva ja huolenpito järjestetään perhehoitajan yksityiskodissa tai ikäihmisen omassa kodissa. Perhehoitajat ovat käyneet ikäihmisen perhehoidon ennakkovalmennuksen.

Perhehoito sopii ikäihmiselle

Perhehoidossa olevan ikäihmisen tulee pääsääntöisesti pärjätä yöt ilman säännöllistä apua, mutta tietoisuus avun saamisesta tarvittaessa voi luoda levollisuutta elämään.

Perhehoito voi olla jatkuvaa tai lyhytaikaista. Perhehoitoa voidaan järjestää esimerkiksi silloin, kun ikäihmisen omaishoitajalla on lakisääteiset vapaapäivät.

Perhehoitoa antaa perhehoitaja. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan usein sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi. Lasten ja nuorten lisäksi perhehoidossa voi olla myös aikuisia kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia tai ikäihmisiä.

Perhehoitajina perhehoidon ennakkovalmennuksen käyneet perhehoitajat. Perhehoitotoiminta on valvottua ja se perustuu Perhehoitolakiin (236/2015).

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista palvelua:

Pitkäaikaisessa perhehoidossa myönnetään perhehoito toistaiseksi voimassa olevana palveluna ja hän muuttaa perhekotiin asumaan.

Lyhytaikainen perhehoito tarkoittaa joko säännönmukaisia jaksoja tai yksittäistä hoitojaksoa. Esimerkiksi sairaalahoidon jälkeen tarvittavaan toipumisaikaan perhehoito voi olla vaihtoehto ennen kotiutumista takaisin omaan kotiin. Lyhytaikainen perhehoito voi olla yksi vaihtoehto omaishoitajan vapaapäivien aikaiseen sijaishoidon järjestämiseen.

Osavuorokautinen perhehoito on joko päivä- tai yöhoitoa. Osavuorokautinen perhehoito voi olla kertaluonteista tai säännöllisesti toistuvaa.

Järjestämme ikääntyneiden perhehoitoa Itä-Uudellamaalla tällä hetkellä Askolassa ja Sipoossa.

Puhelinasiointi

Ikääntyneiden palveluneuvonta 019 5600 111

Palveluajat

ma–pe klo 8–15

Sinustako perhehoitaja?

Etsimme ikäihmiselle ja kaiken ikäisille vammaisille perhehoitajia!

Kiinnostaisiko sinua tarjota inhimillinen, kotoisa ja turvallinen arki perhehoidettavalle? Pitää huolta perhehoidettavan hyvinvoinnista hänen omien tarpeidensa mukaisesti ja ottaa hänet osaksi oma arkeasi?

Perhehoitajaksi

Perhehoitajalta vaaditut valmiudet

Valmennuksen jälkeen voimme tarjota

Ennakkovalmennuksen käynnistymisvaiheessa sinun ei tarvitse olla varma halustasi tai kyvystäsi perhehoitajan tehtävään. Valmennuksessa saatava tieto auttaa sinua tekemään päätöksen. Koulutamme sinut tehtävään ja keskustelemme kanssasi perhehoitajuuteen liittyvistä kysymyksistä. Koulutus sisältää 7 tapaamista, kotitehtäviä ja arviointikeskustelun koulutuksen lopussa.

Koulutus on maksuton. Koulutuskielenä on suomi, mutta toivomme osallistujia myös toisella kotimaisella kielellä!

Infotilaisuus ikäihmisten ja vammaisten perhehoidosta kiinnostuneille tiistaina 12.9.2023 klo 17:00-18:30, Omenamäen palvelukeskus, ei ennakkoilmoittautumista.

Jätä hakemus perhehoitajaksi viimeistään 22.9.2023 mennessä palauttamalla oheinen hakemus.