Porvoon ja Raaseporin sairaaloiden yhteydessä toimivien kielellisten oikeuksien toteutumista tukevien verkostomaisten osaamiskeskittymien kehittäminen
Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän yhteistyöhankkeessa tavoitteena on lisätä henkilöstön ruotsin kielen taitoa ja kehittää laadukkaita kaksikielisiä digitaalisen asioinnin sote-palveluja. Hankeaika 2024-2027.
Tavoitteet
Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän yhteistyöhankkeessa tavoitteena on lisätä henkilöstön ruotsin kielen taitoa ja kehittää laadukkaita kaksikielisiä digitaalisen asioinnin sote-palveluja.
Hallitusohjelman mukaisen hankkeen tavoitteena on lisäksi perustaa verkostomaiset osaamiskeskittymät tukemaan, kehittämään ja turvaamaan kielellisten oikeuksien toteutuminen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Osaamiskeskittymät tukevat Uudenmaan kaksikielisten hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kykyä tarjota laadukkaita palveluja tasavertaisesti suomen ja ruotsin kielellä.
Kohderyhmä
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat sekä ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjät
Toimenpiteet
Verkostomaisten osaamiskeskittymien toiminta koostuu monialaisesta kaksikielisestä oppimiskeskuksesta, kaksikielisten digitaalisen asioinnin palvelujen tuottamisesta, tekoälyn hyödyntämisestä ja kansainvälisen rekrytoinnin tuesta.
- Oppimiskeskus tuottaa monialaisesti ruotsinkielisiä oppimismateriaaleja ja oppimispalveluja sosiaali- ja terveydenhuollon nykyisille ja tuleville ammattilaisille. Lisäksi osaamiskeskittymät mahdollistavat aiempaa useammalle ulkomailla opiskelevalle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle perehdytysohjelman suorittamisen ruotsin kielellä. Osaamiskeskittymät tukevat yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja lisäävät harjoittelupaikkoja kaksikieliseen harjoitteluun. Samalla ne voivat toimia kielikylpynä omalle henkilöstölle.
- Osaamiskeskittymissä kehitetään ja laajennetaan alueiden tarpeiden mukaan ruotsinkielisiä digitaalisen asioinnin palveluja ja vastuullisia tekoälypohjaisia palveluja ja toimintamalleja, jotka tukevat henkilöstön sujuvampaa työtä.
- Osaamiskeskittymät pyrkivät luomaan yhteisen kansainvälisen rekrytoinnin toimintamallin, joka skaalautuu muuttuvan rekrytointimäärän mukaan.
Lisätietoa hankkeesta
Hankeaika: 2024-2027
Budjetti: Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle miljoona euroa valtionavustusta, joka on käytettävä vuoden 2025 kesäkuuhun mennessä. Itä-Uudenmaan osuus avustuksesta on 150 000e.
Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysministeriö