Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae Hae sivustolta

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentuminen kouluikäisillä lapsilla – SOTEPALA

Tutkimuksen avulla vahvistetaan lasten ja nuorten oppimista, hyvinvointia ja terveyttä sekä saadaan tietoa kouluterveydenhuollon ja muun oppilashuollon palveluiden kohdentumisesta ja vaikuttavuudesta. Hankeaika 2024-2025.

Tavoitteet

Tutkimuksen avulla vahvistetaan lasten ja nuorten oppimista, hyvinvointia ja terveyttä sekä saadaan tietoa kouluterveydenhuollon ja muun oppilashuollon palveluiden kohdentumisesta ja vaikuttavuudesta. 

Tutkimuksen avulla saamme vastauksia seuraaviin kysymyksiin: 

  1. Osallistuvatko sosiaalihuollon asiakkaina olevat lapset kouluterveydenhuollon tarkastuksiin yhtä kattavasti kuin lapset, jotka eivät ole sosiaalihuollon asiakkaana? 
  2. Miten kouluterveydenhuollon, psykologin, kuraattorin ja sosiaalihuollon palvelut kohdentuvat lapsille, joilla on koulussa erityisen tuen tarvetta tai runsaasti poissaoloja? Miten palvelut kohdentuvat lasten itsensä raportoimien elintapojen ja oireiden mukaan? 
  3. Miten osallistuminen kouluterveydenhuollon tarkastuksiin ennustaa muiden hyvinvointialueen sote-palveluiden käyttöä? 
  4. Millaiset tekijät edistävät ja toisaalta vaikeuttavat eri alojen ammattilaisten yhteistyötä Etelä-Suomessa? 
  5. Miltä näyttää kouluikäisten lasten sote-palveluiden kustannushyöty ja voidaanko havaita kalliiksi koituvaa palveluiden ali- tai ylikäyttöä? 

Kohderyhmä

Tutkimuksessa ovat mukana Etelä-Suomen hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki, sosiaalialan osaamiskeskukset Socca ja Verso, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja HUS. Tutkimusta johtaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. 

Toimenpiteet

Itä-Uudellamaalla tutkimus tehdään poimimalla eri tietojärjestelmistä rekisteritietoja peruskouluikäisistä nuorista. Tietoja täydennetään 5.- ja 8.-luokkalaisille sekä heidän huoltajilleen suunnatulla kyselyllä. 

Lisätietoa hankkeesta

Hankeaika: 2024-2025 

Budjetti: Tutkimuksen kokonaisrahoitus on 994 000 euroa, josta Itä-uudenmaan hyvinvointialueen osuus on 32 000 euroa.  

Rahoittaja: Tutkimusta rahoittaa sosiaali -ja terveysministeriö osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Lisätietoja: SOTEPALA-tutkimushanke on osa laajaa HUSin johtamaa Kustannusvaikuttavuuden tietoharmonisaatio Etelä-Suomen yhteistyöalueella -hanketta.  

Nnenna Allinen

Erityisasiantuntija, Projektijohtaminen

+358 40 1832347

nnenna.allinen@itauusimaa.fi

Kehittämistyön tuloksia