Siirry sisältöön

Valtionavustus ruoka-aputoiminnan järjestämiseen

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue hallinnoi ja koordinoi saatua valtionavustusta alueen ruoka-aputoiminnan osatoteuttajille toiminnan tukemiseksi. Hankeaika 1.12.2023-31.12.2024.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on

Kohderyhmä

Ruoka-aputoiminnan kohderyhmä ovat kaikki ruoka-apua tarvitsevat itäuusimaalaiset. 

Toimenpiteet

Hankkeessa kootaan Itä-Uudenmaan ruoka-aputoimintaa järjestävät toimijat yhteiseen yhteistyöverkostoon. Verkoston tehtävänä on kehittää ruoka-aputoimintaa niin, että toimintaa toteutetaan alueella yhdenvertaisesti ja vaikuttavasti. Tämä tarkoittaa konkreettisesti hyvien käytäntöjen jakamista ja jalkauttamista, viestinnän yhtenäistämistä, hävikkiruuan ja lahjoitusten logistiikan toteuttamista yhteistyössä tehokkaasti, sekä toiminnan vaikuttavuuden seurantaa. Lisäksi hankkeessa selvitetään, mitkä ovat ne hyvinvointialueen keinot, joilla ruoka-aputoiminnan yhteydessä voidaan vaikuttavasti toteuttaa palveluohjausta ja neuvontaa. Ruoka-aputoiminnan järjestämisessä suuri kuluerä on logistiikka. Kohdennetaan valtionavustusta logistiikan kustannuksiin.  

Hankkeessa tehdään yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin hallinnoiman ruoka-avun koordinaation kehittämishankkeen kanssa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Kirkkopalveluiden Ruoka-apu.fi -toiminnan kanssa. Yhteistyö sisältää verkostoyhteistyötä, asiantuntijaosaamisen vaihtoa ja viestinnällistä yhteistyötä. Hankkeen toimijat ilmoittavat ruoka-aputapahtumistaan Ruoka-apu.fi-palvelussa.  

Lisätietoa hankkeesta

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2024 

Budjetti: 34 210 € 

Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysministeriö 

Kehittämistyön tuloksia

Vuoden 2024 aikana yhteistyö Itä-Uudenmaan alueen ruoka-aputoimintaa järjestävien toimijoiden välillä on tiivistynyt ja tietoisuus alueen toiminnasta lisääntynyt. Tieto ruoka-aputoiminnasta on koottu Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen verkkosivuille palveluoppaaseen ammattilaisten työn ja asukkaiden tueksi. Hyvinvointialueen sosiaalityö on jalkautunut säännöllisesti alueen ruoka-aputoimintaan ja kohdannut tukea tarvitsevia asukkaita. Valtionavustuksella on pystytty korvaamaan hävikkiruuan kuljetuksesta, säilytyksestä ja pakkaamisesta aiheutuvia kuluja. Ruoka-aputoimintaa järjestävien toimijoiden verkosto on saanut vuoden aikana lisää jäseniä ja suunnitteilla on uutta ruoka-aputoimintaa Itä-Uudenmaan alueelle.