Tutkijalle ja opinnäytetyön tekijälle
Tältä sivulta löydät tietoa tutkimusluvista ja prosessin etenemisestä Itä-Uudenmaan hyvinvointialuueella.
Tutkimuslupa
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tehtäviin tutkimuksiin ja opinnäytetöihin edellytetään tutkimuslupa ennen tutkimuksen tai opinnäytetyön aloittamista. Mikäli kaipaat ideoita opinnäytetyösi aiheeksi tai haluat tutustua jo myönnettyjen tutkimuslupien aiheisiin, näet aiheet PowerBI-raportista.
Tutkimuslupaprosessin alussa on tärkeää selvittää mitä kyseisestä aiheesta on jo tutkittu ja mitä siitä tiedetään. Toivomme tutkimussuunnitelmassa kuvausta siitä mitä tietoa ja lisäarvoa kyseinen tutkimus alueellemme tuo. Odotamme tutkijan perustelevan tutkimusaiheensa ajankohtaisuutta ja tarpeellisuutta tutkimuslupaa hakiessa. Tärkeää on myös huomioida, että tutkimuksen käytännön toteutusta on tutkimussuunnitelmassa pohdittu ja koko prosessi kuvattu.
Ohjeita tutkimussuunnitelman tekoon
Tutkimussuunnitelma on kirjallinen esitys, jossa tulisi kuvata seuraavat asiat:
- Miksi tutkimus tehdään? (tutkimuksen lähtökohta, sen yleinen tausta ja merkitys)
- Mitä aiheesta jo tiedetään? (miten aihetta on tutkittu aiemmin, miten tutkimus liittyy alueen tutkimusperinteeseen)
- Tutkimusongelman rajaus (tämä on tärkeä kokonaisuuden kannalta)
- Tutkimuksen näkökulma ja viitekehys (liittyykö johonkin tunnistettavaan koulukuntaan?, millainen teoreettinen kehys tutkimuksella on?)
- Tutkimuksen keskeiset käsitteet
- Tutkimusasetelma (millainen tutkimus on kyseessä?, esim. kvantitatiivinen vai kvalitatiivinen?, vertaileva?)
- Tutkimuksessa käytettävä aineisto? (miten aineisto on valittu ja kerätty, miten nämä perustellaan?)
- Aineiston analysointitavat? (miten tutkimusasetelma muodostuu ja miten toimitaan sen ”sisällä” = teoriakehys ja metodit)
- Suunnitelma tulosten raportoinnista
- Tutkimuksen aikataulu
- Parin lauseen tiivistelmä tutkimuksesta, käytämme tiivistelmää viranhaltijapäätöksessä.
Tutkimussuunnitelman rakenne
Tutkimussuunnitelman rakenne noudattaa usein seuraavaa kaavaa:
- Otsikko (= tutkimuksen työnimi)
- Tausta (= tutkimuksen tausta ja merkitys, aiemman aihetta koskevan tutkimuksen esittely ja kommentointi, käytettävät käsitteet, tutkimuksen motivointi)
- Tavoitteet (= tutkimuksen tavoitteet, tutkimusongelma ja -kysymys)
- Aineistot ja menetelmät (= aineiston kuvaus, aineiston hankintatavat, tutkimusmenetelmät ja niiden käytön perustelut, eettiset kysymykset)
- Tulokset ja merkitys (= odotettavat tulokset ja niiden merkitys)
- Aikataulu
- Lähteet
Tutkimusluvan hakeminen
Tutkimuslupaa haetaan Tutkimuslupahakemus-lomakkeella. Hakemuslomake täytetään, tulostetaan, allekirjoitetaan ja lähetetään liitteineen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon joko sähköpostitse tai postitse. Sähköpostin otsikoksi tai kirjekuoren viitteeksi laitetaan ”Tutkimuslupahakemus”. Edellytämme hakemuksen liitteeksi tutkimussuunnitelmaa. Halutessasi voit myös liittää tutkimukseen esimerkiksi rekisteriselosteen, tutkimuseettisen ennakkoarviointilausunnon, kyselylomakkeen, haastattelurungon tai muita tutkimukseen liittyviä dokumentteja.
Tutkimuslupien käsittelyaika on 14–45 vrk. Käsittelyaika alkaa siitä kun kaikki tarvittava materiaali on toimitettu kirjaamoon. Mahdollisissa täydennyspyynnöissä tulee muutosten olla selkeästi merkittyinä. Hakemuksia voi lähettää kirjaamoon ympäri vuoden, mutta loma-aikoina (juhannuksesta elokuun puoleen väliin sekä vuodenvaihteessa joulusta loppiaiseen) emme käsittele uusia tutkimuslupahakemuksia.
Valmis tutkimus tulee toimittaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle sähköpostitse pdf-muodossa kirjaamoon. Ilmoita viestissä tutkimuksesi käsittelynumero (esim. IUHVADno-2024-xxxx) sekä mahdollisen tutkimusrekisterin hävittämisestä. Hyvinvointialueemme järjestää kaksi kertaa vuodessa tutkimus- ja opinnäytetyöseminaarin, johon pyydämme opiskelijoita esittelemään valmistuneen tai lähes valmiin tutkimustyönsä. Seminaariin osallistuu henkilökuntaamme ja se järjestetään etäyhteyksin Microsoft Teamsin kautta.
Yhteystiedot
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Kirjaamo
Avoinna arkisin klo 9-15
Mannerheiminkatu 20 K, 3. krs, 06100 Porvoo
Kirjaamo vastaanottaa hallinnollisia asioita, esimerkiksi muistutukset, oikaisuvaatimukset, kantelut, tietopyynnöt. Ethän lähetä arkaluontoista tietoa tai henkilötietoja sähköpostilla. Ohjeet turvapostin lähettämiseen löytyvät yltä kohdasta Turvaposti. Olethan yhteydessä omaan terveysasemaasi esimerkiksi ajanvaraus- ja peruutusasioissa, reseptien uusimisessa, hoitotarvikejakeluun liittyen, terveyskeskuksen vaihdossa ja puolesta-asioinnissa. Toimeentulotukihakemuksiin liittyen voit olla yhteydessä aikuissosiaalityöhön.