Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Sosiaalinen luotto

Kuka voi saada sosiaalisen luoton ja mihin tarkoitukseen?

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille, joilla ei esimerkiksi puuttuvien vakuuksien tai maksuhäiriömerkinnän vuoksi ole mahdollisuutta saada muuta kohtuuhintaista luottoa. Sosiaalisen luototuksen hakeminen käynnistyy aina yhteydenotolla.

Sosiaalista luotto voidaan myöntää mm. seuraaviin välttämättömiin menoihin

Luotonsaajana sinun täytyy pystyä maksamaan tuloistasi lainan kuukausittaiset lyhennykset ja korot. Luoton saanti edellyttää siten kokonaistilanteesi selvittämistä tulojesi, menojesi ja velkojesi suhteen. Jos sinulla on mahdollisuus saada luottoa hakemaasi tarkoitukseen esimerkiksi pankista, ohjaamme sinut ensin selvittämään tämän vaihtoehdon. Sosiaalinen luotto on viimesijainen rahoituskeino, joten edellytämme perusturvaan kuulumattoman omaisuuden myymistä ennen sosiaalisen luoton myöntämistä.

Luotosta peritään korkolain 633/1982 12 §:n mukainen viitekorko ilman asiakaskohtaista marginaalia. Sosiaalisesta luotosta ei peritä muita kuluja.

Tavallisimmat syyt kielteiseen luottopäätökseen

Pääasiallisesti luottoa ei myönnetä opiskelijoille tai yrittäjille.

Luotonsaajalle suositellaan vapaaehtoista maksuhäiriömerkintää luottotietorekistereihin luoton takaisinmaksun ajaksi.

Sosiaalisen luototuksen käsittelyn pituus vaihtelee asiakaskohtaisesti. Pääsääntöisesti käsittely kestää 1-3 kuukautta.

Luotonhakijalle ja luotonsaajalle järjestetään tarvittaessa taloudellista neuvontaa ja ohjausta sosiaalisen luoton myöntämisen yhteydessä ja takaisinmaksuajan kuluessa. Lisäksi luotonhakijalla ja luotonsaajalla on mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti sosiaalisen luoton myöntäjää edustavan viranhaltijan kanssa halutessaan.

Toimi näin

Ota yhteyttä sosiaalitoimeen ensineuvontaa varten puhelimitse tai sähköisellä yhteydenottolomakkeella.

Aikuissosiaalityön neuvontapiste arkisin klo 9-15 puh. 040 6767 863

Sähköisesti yhteydenotolla sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen:

Tämän jälkeen sosiaalitoimesta ollaan sinuun yhteydessä, jolloin tehdään alkukartoitus. Kartoituksen perusteella varataan tarvittaessa aika sosiaalitoimeen.