Perhehoito
Tämän sivun sisältö
Perhehoidossa saat tarvitsemaasi hoivaa ja huolenpitoa perhehoitajan luona tai omassa kodissasi.
Perhehoitoa antaa perhehoitaja. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan usein sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi. Lasten ja nuorten lisäksi perhehoidossa voi olla myös aikuisia kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia tai ikäihmisiä.
Perhehoitajina perhehoidon ennakkovalmennuksen käyneet perhehoitajat. Perhehoitotoiminta on valvottua ja se perustuu Perhehoitolakiin (236/2015).
Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista palvelua:
Pitkäaikaisessa perhehoidossa myönnetään perhehoito toistaiseksi voimassa olevana palveluna ja hän muuttaa perhekotiin asumaan.
Lyhytaikainen perhehoito tarkoittaa joko säännönmukaisia jaksoja tai yksittäistä hoitojaksoa. Esimerkiksi sairaalahoidon jälkeen tarvittavaan toipumisaikaan perhehoito voi olla vaihtoehto ennen kotiutumista takaisin omaan kotiin. Lyhytaikainen perhehoito voi olla yksi vaihtoehto omaishoitajan vapaapäivien aikaiseen sijaishoidon järjestämiseen.
Osavuorokautinen perhehoito on joko päivä- tai yöhoitoa. Osavuorokautinen perhehoito voi olla kertaluonteista tai säännöllisesti toistuvaa.
Voit hakeutua perhehoitoon keskustelemalla asiasta oman työntekijäsi kanssa tai olla yhteydessä puhelimitse.
Hyvinvointialueen yleinen palvelunumero 019 5600 111
Jos haluat perhehoitajaksi
Perhehoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva antamaan perhehoitoa.
Perhehoitolain mukaan perhehoitajan tulee suorittaa tehtävän edellyttämä ennakkovalmennus. Valmennuksessa annetaan tietoa perhehoidosta ja perehdytään ennakolta perhehoitajan tehtävään.
Ennakkovalmennuksen käynnistymisvaiheessa sinun ei tarvitse olla varma halustasi tai kyvystäsi perhehoitajan tehtävään. Valmennuksessa saatava tieto auttaa sinua tekemään päätöksen.
Seuraava ikääntyneiden ja vammaisten perhehoitajien koulutus järjestetään syksyllä 2023. Tiedotamme lisää lähempänä.