Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Ewa Hirvosen psykoterapeuttiopinnot ovat täydentäneet leipätyötä kotoutumisen sosiaalipalveluissa

Olen Ewa Hirvonen ja työskentelen sosiaaliohjaajana kotoutumisen sosiaalipalveluissa. Koulutukseltani olen ylemmän ammattikorkeakoulun käynyt sosionomi, jonka päälle opiskelen neljättä vuotta psykoterapeutiksi. Muutin Suomeen kotimaastani Puolasta Eurooppalainen Vapaaehtoistyö -ohjelman puitteissa vuonna 2008.Työssäni kotoutumisen sosiaalipalveluissa hoidan pääsääntöisesti tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten asioita, jotka muuttavat alueen kuntiin vastaanottokeskuksista.

Työssäni kartoitan asiakkaideni sen hetkistä elämäntilannetta. Kerron heille hyvinvointialueemme palveluista ja myönnän tarvittaessa täydentävää toimeentulotukea. Toimeentulotukea tarvitaan esimerkiksi kodin perustamiseen, sillä vastaanottokeskuksista muutetaan yleensä kalustamattomiin asuntoihin. Asiakkaillani onkin jonkun verran traumaperäistä oireilua kuten ahdistuneisuutta, uniongelmia tai takaumia. Uuden vuoden ilotulitukset saattavat tuoda ohjuksien äänet mieleen sekä Ukrainasta kantautuvat uutiset saattavat aiheuttaa huolta kotimaan tulevaisuudesta sekä sinne jääneiden läheisten tilanteesta. On tärkeää kertoa, että se on ihmismielen normaali suojamekanismi. Kerron asiakkaille aina, että meiltä voi saada psykososiaalista tukea vaikeiden tunteiden käsittelyyn.  

Virkatyöni lisäksi pidän terapiavastaanottoa ja suoritan psykoterapeuttikoulutuksen viimeisiä kursseja Tampereen yliopistossa. Virkatyön osa-aikaisuus ja joustavat työjärjestelyt liukuvan työajan ja osittaisen etätyön muodossa tukevat opiskelua ja terapiatyötä erinomaisesti. Olen pystynyt hyödyntämään psykoterapeuttista osaamistani työssäni sosiaaliohjaajana. Olen esimerkiksi järjestänyt rentoutustyöpajan kroonisista kivuista kärsiville afgaaninaisille. Työpajan vetäminen tulkin välityksellä oli hieman jännittävää, mutta myös hyvin opettavaista.

Puola on Ukrainan naapurimaa ja maiden kielet ovat hyvin lähellä toisiaan. Ymmärränkin monesti asiakkaan tai tulkin puhetta, mikä nopeuttaa kirjausten laatimista asiakastapaamisten aikana. Monet asiakkaat arvostavat sitä, että heidän asioitaan hoitaa samasta kulttuuripiiristä tuleva ihminen, jolla on omakohtaista kokemusta Suomeen muuttamisesta. Vaikka olen itse muuttanut Suomeen vapaasta tahdostani enkä sotaa pakoon, auttaa taustani maahanmuuttajana minua ymmärtämään asiakkaita. Kotoutumisen kysymykset koskettavat jokaista Suomeen muuttavaa tulosyistä riippumatta.

Kirjoittaja

Ewa Hirvonen

sosiaaliohjaaja, kotoutumisen sosiaalipalvelut