Korona ja muut hengitystieinfektiot
Tämän sivun sisältö

Ohjeet koronaan tai hengitystieinfektioon sairastuneelle
Olipa kyse koronavirustaudista, influenssasta tai muusta ylähengitystietulehduksesta, jää kotiin töistä, koulusta tai päivähoidosta. Vältä kontakteja perheen ulkopuolisiin ihmisiin, kunnes kuume on poissa ja oireet selvästi ovat lieventyneet. Nämä ohjeet koskevat myös lapsia.
Tee kotitesti, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää, kuumetta, oksentelua tai ripulia. Kotitesti suositellaan otettavaksi heti ja kahden päivän päästä.
Jos et voi jäädä kotiin omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla, ilmoita sairastumisestasi ensisijaisesti työterveyshuoltoosi, jotta voit saada sairauslomaa.
Jos et pärjää oireiden kanssa kotona
Soita oman terveysasemasi neuvonta- ja ajanvarauspalveluun, jos hengitystieoireesi ovat vakavia ja tarvitset kiireellistä hoitoa. Porvoon Näsin terveysaseman kiirevastaanotolle voi saapua ilman ajanvarausta, muille asemille sinun tulee varata aika. Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä ja käsien desinfiointia, jos tulet terveysasemalle.
HUS-alueen Päivystysapu 116 117 toimii iltaisin ja viikonloppuisin. Soita Päivystysapuun, jos et pärjää hengitystieoireiden kanssa kotona. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hengenahdistusta tai yleistilan heikkenemistä. Päivystysapu tekee arvion hoidon tarpeesta ja ohjaa sinut tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Iltaisin ja viikonloppuisin alueellinen kiirevastaanotto sijaitsee Porvoon sairaalassa.
Päivystysapu ei anna ajanvarauksia koronatestiin tai –rokotukseen, vastauksia testituloksiin tai sairauslomatodistuksia.
Terveysasemat
Peru tai siirrä aikasi, jos sairastut
Jos olet varannut ajan johonkin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- tai terveyspalveluun ja oletkin sairastunut koronaan tai hengitystieinfektioon, peru tai siirrä aikasi. Voit asioida meillä jälleen, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi lieventyneet.
Kasvomaskit ja hygienia
Kun asioit sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä, suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä. Jos sinulla ei ole omaa maskia, voit pyytää sellaisen henkilökunnalta. Henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä.
Palvelutaloissa ja kuntoutusosastoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti kaikille yli 7-vuotiaille vieraille.
Toivomme myös, että desinfioit kätesi asioidessasi toimipisteissämme.
Koronatestit
Suosittelemme koronatestaukseen kotitestejä. Tee kotitesti, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää, kuumetta, oksentelua tai ripulia. Kotitesti suositellaan otettavaksi heti ja 2 päivän päästä.
Jos sinulla on ollut koronavirustauti alle kolme kuukautta sitten ja saat oireita uudestaan, testitulos ei välttämättä ole luotettava. Tulos voi olla positiivinen useita viikkoja sairastetun taudin jälkeen.
Milloin viralliseen testiin?
Sinun tulee hakeutua viralliseen koronatestiin laboratorioon, jos:
- Omaolo, Koronabotti tai terveydenhuollon työntekijä ohjaa sinut testiin
- olet raskaana
- kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään
- kuulut verisuonitukoksen riskiryhmään.
Nopein tapa varata aika viralliseen koronatestiin on HUS:in Koronabotti. Palvelussa voit itse varata ajan. Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koronabotista voi varata ajan koronatestiin myös lapselle.
Koronatestiin tarvitaan lähete ja ajanvaraus. Jos et voi varata aikaa koronabotin kautta, soita oman terveysasemasi palvelu- ja ajanvarausnumeroon.
Testivastaukset valmistuvat yhden päivän kuluessa näytteenotosta.Testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä. Tulokset saapuvat myös Omakantaan(siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Koronatesti ulkomaanmatkan yhteydessä
Jos olet matkustamassa Suomesta ulkomaille, ja sinun tarvitsee sen vuoksi käydä koronatestissä, sinun on varattava testiaika yksityisen terveydenhuollon näytteenottopaikasta. Nämä testit ovat maksullisia, eikä niistä saa Kela-korvausta.
Korona ja kohonnut veritulppariski
Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.
Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole. Jos sinulla on kuumetta (38°C tai yli), yleisvointia heikentävää yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana ja joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, soita omaan terveyskeskukseesi lääkitystarpeen arviointia varten. Soita myös jos epäilet, että sinulla on kohonnut riski veritulppaan.
Koronarokotukset
Kannustamme kaikkia hakemaan suositusten mukaiset koronarokotukset. Itä-Uudellamaalla noudatamme THL:n koronarokotussuosituksia, jotka perustuvat lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon rokotusten vaikutuksista koko väestön tasolla sekä kansalliseen rokotusstrategiaan.
Tietoa koronarokotuksista löydät alla olevien linkkien kautta.