Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Syöpäseulonnat

Järjestämme valtakunnalliseen seulontaohjelmaan kuuluvia seulontoja hyvinvointialueen terveyskeskuksissa. Ohjelmaan kuuluvat rintasyövän, kohdunkaulan syövän ja suolistosyövän seulonnat.

Seulontojen tarkoitus on löytää sairauksia, niiden esiasteita tai taudinaiheuttajia oireettomasta henkilöstä. Kun mahdollinen sairaus todetaan varhaisessa vaiheessa, ovat myös hoitomahdollisuudet parempia.

Seulonnat perustuvat tutkimusnäyttöön varhaisen diagnoosin ja hoidon hyödyllisyydestä kyseisessä sairaudessa. Seulonnat ovat olennainen osa ehkäisevää terveydenhuoltoa.

Seulonnat tehdään joka vuosi määrätyille ikäryhmille. Seulonnat ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Jos kuulut seulontavuoroon olevaan ikäryhmään, saat automaattisesti henkilökohtaisen kutsun seulontatutkimuksiin. Epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä palvelun tuottajaan tai omaan terveysasemaan.

Puhelinasiointi

Saat yhteyttä seulontahoitajaan puhelimitse. Jos numero on varattu, jätä viesti vastaajaan. Seulontahoitaja soittaa sinulle takaisin.

Taina Tepponen

Seulontahoitaja

0401373225

taina.tepponen@itauusimaa.fi

Puhelinaika torstaisin klo 9-10.

Mammografiaseulonnat

Rintasyövän seulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein. Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jossa rinnat asetetaan puristelevyn väliin ja rinnoista otetaan yhden tai useamman suunnan röntgenkuva. Seulonnan toteuttaa Radiologikeskus Oy.

Radiologikeskuksen mammografiavaunu kiertää Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen terveyskeskuksissa (Näsi, Loviisa, Askola, Nikkilä) sovitun aikataulun mukaisesti.

Toimi näin

Jos kuulut seulottavaan ikäryhmään, saat kutsukirjeen ja valmiiksi varatun ajan. Jos kutsussa ehdotettu aika ei sovi, voit vaihtaa tai perua ajan Radiologikeskuksen kautta, arkisin klo 8–18, puh. 044 414 4000.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella mammografiavaunussa toteutettavaan kuvaukseen osallistuvat VAIN seulontakutsun saaneet potilaat. Ne henkilöt, jotka eivät kuulu seulottavaan ikäryhmään voidaan ohjata mammografiaan lääkärin toteamien kliinisten oireiden tai löydösten ja niistä laaditun lähetteen perusteella. Tällöin kuvaus toteutetaan Porvoon sairaalan röntgenissä. Mammografia on ionisoivalle säteilylle altistava tutkimus. Säteilylle ei lain mukaan tulisi altistaa ilman lääketieteellistä perustelua.

Kohdunkaulasyövän seulonnat

Kohdunkaulasyövän seulontaan kutsutaan 25–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.

Kohdunkaulan syöpää seulotaan kohdunkaulan irtosolu- eli Papa-näytteestä tai HPV-näytteestä. Papa-koe voi löytää syövän ja sen esiasteiden lisäksi myös hoidettavia infektioita. Raskaus ei ole este näytteenotolle.

Seulonnan toteuttaa HUSLAB ja näytteet otetaan HUSLAB-toimipisteissä Itä-Uudenmaan alueella. Jos kuulut seulottavaan ikäryhmään, saat kutsukirjeen ja valmiiksi varatun ajan. Jos kutsussa ehdotettu aika ei sovi, voit vaihtaa tai perua ajan HUSLAB:in verkkopalvelussa tai puhelimitse ma–pe kello 8–15. Ajanvaraus on keskitetty, joten et voi vaihtaa tai varata aikaa suoraan näytteenottopisteestä.

Sähköinen ajanvaraus

Puhelinasiointi

09 4718 6800

Suolistosyövän seulonnat

Suolistosyövän seulonta on uusin valtakunnalliseen seulontaohjelmaan liitetyistä seulonnoista. Se lisättiin ohjelmaan vuonna 2022. Seulontaan kutsutaan 60– 70-vuotiaat kahden vuoden välein. Itä-Uudellamaalla seulonnan järjestää HUSLAB.

Jos kuulut seulottavaan ikäryhmään, saat seulontakutsukirjeen postitse. Ota kutsun mukana tulleen ohjeen mukaan ulostenäyte itse kotonasi. Toimita näyte näytekuoressa HUSLAB-toimipisteeseen. Laboratorioissa on oma palautuslaatikko näytteille. Et tarvitse ajanvarausta.

Jos testituloksesi on positiivinen, olemme aina sinuun yhteydessä henkilökohtaisesti. Sinua ohjeistaa terveyskeskuksen seulontahoitaja. Negatiivisesta tuloksesta saat kirjeen kotiin. Negatiivinen tulos ei vaadi jatkotoimenpiteitä.

Voisit hyötyä myös näistä