Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Tukea talouteesi

Me Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tarjoamme apua raha-asioissa sekä erilaisia tukia. Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista taloudellisen tuen vaihtoehdoistamme.

Eduskunta on tehnyt leikkauksia ja muita muutoksia Kelan maksamaan työttömyystukeen, yleiseen asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Suurin osa muutoksista tulee voimaan 1.4.2024.
Löydät lisätietoa Kelan verkkosivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Harkinnanvarainen toimeentulotuki 

Harkinnanvarainen toimeentulotuki on rahallista tukea. Voit saada sitä, jos rahatilanteesi heikkenee yllättäen. Voit käyttää harkinnanvaraista toimeentulotukea esimerkiksi yllättäviin kuluihin ja maksuihin.

Näin haet harkinnanvaraista toimeentulotukea

  1. Hae ensin perustoimeentulotukea Kelasta.
  2. Sen jälkeen hae harkinnanvaraista toimeentulotukea hyvinvointialueelta.
    • Hae tukea lomakkeella sähköisesti tai postitse.
    • Täytä lomake huolellisesti!
    • Liitä hakemukseen myös viimeisimmät tiliotteesi. Löydät tiliotteet omasta verkkopankistasi.

Harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen kuuluu täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki.

Voit hakea toimeentulotukea, vaikka et saisikaan tukea Kelalta. Voit saada harkinnanvaraista toimeentulotukea sellaisiin kuluihin, joita Kelan perustoimeentulotuki ei kata.

Saat meiltä kirjallisen päätöksen seitsemän arkipäivän päästä siitä, kun olemme vastaanottaneet lomakkeen. Maksamme tuen tilillesi viimeistään kolmen päivän päästä siitä, kun olemme tehneet päätöksen. 

Vastaamme oikaisuvaatimukseen kirjallisesti.

Täydentävä toimeentulotuki hautaukseen

Voit hakea täydentävää toimeentulotukea kuolleen ihmisen eli vainajan hautaamiseen. Voit saada tukea, jos vainaja oli pienituloinen tai sai toimeentulotukea.

Voimme myöntää toimeentulotukea takaisinperinnällä, jos vainajan omaisuus ei ole heti käytettävissä. Se tarkoittaa sitä, että maksat toimeentulotuen takaisin, kun saat vainajan omaisuuden käyttöösi.

Ota yhteyttä sosiaalityön neuvontaan ennen kuin haet tukea tai tilaat hautakiven. Voimme silloin auttaa sinua hakemuksen tekemisessä.

Tuki on tarkoitettu välttämättömiin hautauksen kuluihin. Niihin kuuluvat

Vainajan kuljettamisen kuluja ei voida maksaa toimeentulotuella, jos vainaja on kuollut ulkomailla. Myönnämme pakollisiin hautauksen kuluihin enintään 1 300 euroa.

Näin haet täydentävää toimeentulotukea hautausavustukseen

Soita ensin sosiaalityön neuvontaan. Soita sinne ennen kuin haet avustusta hautaukseen.

1. Tee selvitys kuolinpesästä.

Saat siihen apua esimerkiksi oikeusaputoimistosta.

Tarvitsemme tietoa kuolinpesän taloudellisesta tilanteesta ennen kuin voimme myöntää tukea.

Kuolinpesän varat pitää käyttää ensisijaisesti hautauksen kustannuksiin. Toimeentulotukea ei saa käyttää vainajan laskujen maksamiseen!

2. Kerää seuraavat liitteet toimeentulotuen käsittelyä varten:

3. Täytä täydentävän toimeentulotuen hakemus.

Talous- ja velkaneuvonta

Saat neuvoja raha-asioihin ja velkoihin Itä-Uudenmaan oikeusaputoimistolta.

Sosiaalinen luotto

Luotto tarkoittaa sitä, että ihminen saa rahaa lainaksi joltakin taholta. Sosiaalinen luotto on laina, joka on tarkoitettu vähävaraiselle ihmiselle. Voit saada sosiaalista luottoa hyvinvointialueelta, jos sinulla on esimerkiksi maksuhäiriömerkintä. Tältä sivulta löydät lisää tietoa sosiaalisesta luotosta. Löydät myös ohjeet sosiaalisen luoton hakemiseen.

Ota yhteyttä sosiaalipalveluihin, jos haluat sosiaalista luottoa. Löydät yhteystiedot tämän sivun lopusta.

Sosiaalista luottoa saa käyttää esimerkiksi

Sinun pitää pystyä maksamaan joka kuukausi lainan lyhennystä ja korkoja. Siksi selvitämme rahatilanteesi ennen kuin annamme luottoa.

Sosiaalinen luotto on viimeinen vaihtoehto silloin, kun et saa lainaa mistään muualta. Ohjaamme sinut pankkiin, jos voit saada lainaa sieltä. Voimme myös pyytää sinua myymään kaiken mahdollisen omaisuuden ennen kuin annamme luottoa.

Sinun pitää maksaa luotosta korkolain mukainen viitekorko. Se tarkoittaa, että maksat hieman ylimääräistä joka kuukausi lainasta palkkioksi hyvinvointialueelle. Sosiaaliseen luottoon ei liity muita lisäkuluja.

Milloin et saa sosiaalista luottoa?

Et saa sosiaalista luottoa, jos

Suosittelemme, että sinulle laitetaan maksuhäiriömerkintä siksi aikaa, että saat maksettua takaisin sosiaalisen luoton. Järjestämme sinulle tarvittaessa ohjausta raha-asioista. Voit myös keskustella luoton antajan kanssa.

Näin haet sosiaalista luottoa

Ota yhteyttä sosiaalityön neuvontapisteeseen puhelimitse tai lomakkeella.

Aikuissosiaalityön neuvontapiste

019 5600 155

Mannerheiminkatu 20 E, 06100 Porvoo.

Puhelinpalvelu on auki maanantai–perjantai kello 9-15. Neuvontapisteen aukioloajat: maaantai–torstai kello 12–14 ja perjantaisin kello 10–12.

Otamme sinuun yhteyttä lähiaikoina.

Odota rauhassa, kun olet hakenut luottoa. Käsittelemme hakemuksen yleensä 1–3 kuukauden aikana.

Palveluopas

Palveluoppaasta löydät tietoa palveluista, jotka auttavat selviytymään arjen askareista. Sieltä löytyy luettelo paikoista, jotka tarjoavat eri palveluita. Palveluihin kuuluu esimerkiksi

Voit mennä palvelupaikkoihin itsenäisesti. Et tarvitse lähetettä palveluiden käyttämiseen.

Tukea talouteesi