Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Perhehoito

Perhehoidossa saat tarvitsemaasi hoivaa ja huolenpitoa perhehoitajan luona tai omassa kodissasi. Perhehoitoa voidaan järjestää lyhytaikaisesti tai pitkäaikaisesti. Omaishoitajan lakisääteisiä vapaita voidaan järjestää lyhytaikaisella perhehoidolla. Perhehoidossa voi olla lapsia ja nuoria sekä aikuisia kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia tai ikäihmisiä.

Kenelle perhehoito sopii

Perhehoitoa antaa perhehoitaja. Lastensuojelun pitkäaikaisia lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan usein sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi.

Perhehoitajina toimii perhehoidon ennakkovalmennuksen käyneet perhehoitajat. Perhehoitotoiminta on valvottua ja se perustuu Perhehoitolakiin (263/2015).

Perhehoidon järjestäminen

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista palvelua. Perhehoitoa voidaan järjestää joko asiakkaan omassa kodissa tai perhehoitajan kotona, jota kutsutaan perhekodiksi.

Perhekoti voi sijaita Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa tai sen lähikunnissa.

Pitkäaikaisessa perhehoidossa myönnetään perhehoito toistaiseksi voimassa olevana palveluna ja asiakas muuttaa perhekotiin asumaan.

Perhekodissa olevan henkilön tulee pääsääntöisesti pärjätä yöt ilman säännöllistä apua, mutta tietoisuus avun saamisesta tarvittaessa voi luoda levollisuutta ja turvallisuuden tunnetta elämään.

Lyhytaikainen perhehoito tarkoittaa joko säännönmukaisia jaksoja tai yksittäistä jaksoa perhekodissa tai asiakkaan kotona. Lyhytaikainen perhehoito voi olla yksi vaihtoehto omaishoitajan vapaapäivien aikaiseen sijaishoidon järjestämiseen.

Osavuorokautinen perhehoito on joko päivä- tai yöhoitoa. Osavuorokautinen perhehoito voi olla kertaluonteista tai säännöllisesti toistuvaa.

Tuntiperusteisessa perhehoidossa perhehoitaja tulee asiakkaan kotiin hoitamaan asiakasta enintään kolmeksi tunniksi päivän aikana.  

Toimi näin

Perhehoitoon hakeutumisesta voit keskustella oman työntekijäsi kanssa tai olla yhteydessä asiakasohjaukseen.

Ikääntyneiden asiakasohjaus

019 560 0152

Arkisin klo 9.00 –14.30

Vastaamme jonossa oleviin puheluihin saman tai seuraavan arkipäivän aikana.

Vammaisten asiakasohjaus

019 5600 145

Arkisin: tiistai klo 10–12.

Lapsiperheiden asiakasohjaus

019 5600 151

Arkisin klo 9–15.

Lisätietoa perhehoidosta saat perhehoidon vastuutyöntekijöiltä

Sonja Lampen

Ikääntyneiden perhehoidon koordinaattori

040 5281 605

Anna-Mari Luomala

Sosiaaliohjaaja, Vammaispalvelut, erityishuolto ja omaishoidon tuki

040 528 9663

anna-mari.luomala@itauusimaa.fi

Askola, Myrskylä, Pukkila

Hanna Ruotsalainen

Sosiaaliohjaaja

040 594 2862

Hanna.Ruotsalainen@itauusimaa.fi

Porvoo

Daniela Spring

Palvelukoordinaattori

040 487 7230

daniela.spring@itauusimaa.fi