Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Perhehoito

Perhehoito tarkoittaa hoitoa, joka tehdään hoitajan tai asiakkaan omassa kodissa. Voimme järjestää perhehoitoa lyhyt- tai pitkäkestoisesti. Perhehoitaja voi myös tuurata omaishoitajaa vapaapäivänä.

Perhehoitoa voivat saada

Perhehoitaja on koulutettu ihminen, joka antaa perhehoitoa. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan myös sijaisvanhemmiksi ja perhehoitajan perhettä sijaisperheeksi. Perhehoito perustuu Perhehoitolakiin (263/2015).

Haluatko perhehoitajaksi? Tutustu haluatko perhehoitajaksi -sivuun.

Kenelle perhehoito sopii?

Ikäihmiselle

Perhehoito voi auttaa esimerkiksi, jos ikäihminen saa kotiin annettavia palveluita. Perhehoito tukee omaisten ja läheisten jaksamista.

Vammaiselle lapselle, nuorelle tai aikuiselle väliaikaiseen tai pitkäaikaiseen hoitoon. Voimme järjestää pitkäaikaista hoitoa perhekodissa. Perhehoito tukee vammaisen läheisten ja vanhempien jaksamista.

Lapselle tai nuorelle, joka tarvitsee perhehoitoa lastensuojelun takia. Lastensuojelu tekee yhteistyötä esimerkiksi vammaispalvelujen kanssa. Yhteistyön avulla lapsi saa tarpeeksi tukea ja palvelua oikeista paikoista.

Jos haluat perhehoidon asiakkaaksi

Keskustele oman yhteyshenkilösi kanssa tai ota yhteyttä asiakasohjaukseen.

Perhehoidon yhteystiedot

Kiireellisissä asioissa soita sosiaali- ja kriisipäivystykseen, numeroon 019 5600 150.

Ikääntyneiden neuvonta ja asiakasohjaus

019 560 0152

ikaantyneiden.asiakasohjaus@itauusimaa.fi

Aukioloajat: maanantai–perjantai kello 9–14.30. Vastaamme jonossa oleviin puheluihin saman tai seuraavan arkipäivän aikana.

Vammaisten asiakasohjaus

019 5600 145

Aukioloajat: tiistaisin kello 10–12

Lapsiperheiden asiakasohjaus

019 5600 151

lapsiperheidenasiakasohjaus@itauusimaa.fi

Aukioloajat: maanantai –perjantai kello 9–15

Ota yhteyttä omaan työntekijääsi, jos haluat järjestää omaishoitajan lakisääteisen vapaapäivän tuurauksen. Saat lisätietoa perhehoidosta vastuutyöntekijöiltä.

Lisätietoa perhehoidosta perhehoidon vastuutyöntekijöiltä

Sonja Lampén

Ikääntyneiden perhehoidon koordinaattori

040 5281 605

sonja.lampen@itauusimaa.fi

Hanna Ruotsalainen

Sosiaaliohjaaja, Omaishoito, Perhehoito

040 594 2862

hanna.ruotsalainen@itauusimaa.fi

Daniela Spring

Palvelukoordinaattori

040 487 7230

daniela.spring@itauusimaa.fi

Perhehoidon järjestäminen

Pitkäaikainen perhehoito tarkoittaa, että muutat perhekotiin asumaan kokoaikaisesti. Silloin perhehoito on voimassa toistaiseksi.

Perhekodissa asukkaan pitää pärjätä yöt ilman säännöllistä apua. Apua on kuitenkin saatavilla tarvittaessa. Se voi tuoda turvallisuuden tunnetta ja mielenrauhaa.

Lyhytaikainen perhehoito tarkoittaa perhehoitoa, joka kestää vain hetken aikaa. Lyhytaikainen perhehoito voi tapahtua vain kerran tai toistua säännöllisesti. Se voi olla vaihtoehto omaishoitajan vapaapäivän tuurauksen järjestämiseen.

Myös osavuorokautinen perhehoito on lyhytaikaista perhehoitoa. Silloin perhehoitaja hoitaa hoidettavaa joko päivä- tai yöaikaan. Sekin voi tapahtua vain kerran tai toistua säännöllisesti.

Tuntiperustainen perhehoito tarkoittaa, että perhehoitaja tulee asiakkaan kotiin muutamaksi tunniksi kerrallaan.

Osion sisältö

Haluatko perhehoitajaksi?

Kiinnostaako sinua tarjota turvallinen arki toiselle ihmiselle? Haluatko pitää huolta toisen hyvinvoinnista ja ottaa hänet mukaan arkeesi? Voit ryhtyä perhehoitajaksi, jos elämäntilanteesi sopii siihen.