Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Hammashoito

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tarjoaa suun terveydenhuoltoa vauvasta vaariin. Eri ikä- ja asukasryhmille on tarjolla monipuolisia palveluja.

Hyvällä suun ja hampaiden terveydellä on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja yleiseen terveydentilaan. Omahoito ja terveelliset elämäntavat luovat perustan hyvälle suun terveydelle. Huono suunterveys lisää riskiä sairastua muun muassa valtimotauteihin, kuten sydän- ja aivoinfarktiin. Säännölliset suun tarkastukset ovat tärkeitä.

Tutkittavalle määritellään yksilöllinen hoitoväli tarkastuksen yhteydessä. Aikuiset asiakkaat varaavat itse ajan soittamalla ajanvarausnumeroon. Jos suunhoito on yleissairauden johdosta erityisen tarpeellista, tämä on mainittava aikaa varatessasi.

Suun terveydenhuollossa työskentelee hammaslääkäreitä, hammashoitajia ja suuhygienistejä.

Ajanvaraus

019 5600 130

 • Hoitoajan peruminen tulee tehdä vuorokausi eli 24 tuntia ennen sen alkua. Ajan voi perua soittamalla ajanvarauksen automaattiin 24/7. Tekstiviestiperuutus ei ole käytössä. 
 •  Iltavastaanottoajan peruminen tulee tehdä numeroon: 044 238 7763 (pois lukien Askola, Pukkila, Myrskylä) 
 • Peruuttamattomasta ja käyttämättömästä ajasta laskutetaan asiakasmaksuasetuksen mukaisesti 56,70 €. 

 • Vastaanottoajasta lähetetään tekstiviestimuistutus edellisenä päivänä ennen varattua aikaa.
 • Sujuvasta Suuklinikasta ja Hyggasta tulee lisäksi tekstiviesti, jossa tarkennettu vastaanottoaika, 30min ennen hoitoajan alkua. Viestissä näkyy vastaanottoajan ja – paikan tiedot.
 • Muistutusviesti tulee potilastietojärjestelmään merkittyyn matkapuhelinnumeroon, joten viesti voi tulla esim. lapsen huoltajalle.  Muistutus- sekä tekstiviestiluvan voi antaa aikaa varatessa tai asioidessa terveyspalveluissa. Muistutuspalvelu on asiakkaalle maksuton. Viestiin ei voi eikä pidä vastata. 
 • Peruuttamattomasta ja käyttämättömästä ajasta laskutetaan asiakasmaksuasetuksen mukaisesti 56,70 €. 
 • Muistutusviestin saapumatta jääminen ei ole peruste jättää hoitoaikaa käyttämättä. Toiminto on tekninen ja voi tilapäisesti olla poissa käytöstä.  

Laskutus

Palveluajat ma-to klo 9-11

019 560 0140

laskutus@itauusimaa.fi

Laskutusosoitteet

Vastaanotamme vain verkkolaskuja.

Suun terveydenhuoltoa kaiken ikäisille

Kutsumme suun terveystarkastukseen: 

 • neuvolaikäisistä kaikki 1,5 -, kolme- ja viisivuotiaat 
 • koululaisista kaikki eka-, kolmas, viides- ja kahdeksasluokkalaiset 

Kouluterveydenhuollon järjestää se hyvinvointialue, jonka alueella oppilaitos sijaitsee. Myös oikomishoito kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Valinnan vapaus ei koske kouluterveydenhuoltoa eli oppilaan on käytävä hoidossa siellä, missä on koulussa (ei koske erikoissairaanhoitoa).

Hammashoito on maksutonta 18 ikävuoteen saakka.  

Hammashoitolasta ei tule enää kutsua kotiin täytettyäsi 18 vuotta, vaan sinun tulee varata aika itse keskitetyn ajanvarauksen kautta. 18-vuotiaasta alkaen käynnit ovat asiakasmaksuasetuksen piirissä. 

Opiskelijana saat suun terveydenhuollon palvelut siltä paikkakunnalta, jossa oppilaitoksesi sijaitsee. Ammattikorkeakouluopiskelijat ja yliopisto-opiskelijat voivat käyttää myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) suun terveydenhuollon palveluita.

Pääset hammashoitoon henkilökohtaisen hoitosuunnitelmasi mukaisesti. Aluksi teemme hampaiston ja suun tutkimuksen ja sen jälkeen hammaslääkäri laatii hoitosuunnitelman jatkohoidosta. 

Erikoishammaslääkärille tai suuhygienistille tarvitset terveyskeskushammaslääkärin lähetteen tai voimassa oleva terveyskeskushammaslääkärin laatiman hoitosuunnitelman. 

Jos odotat ensimmäistä lastasi, voit saada neuvontaa lapsen suun terveyden edistämisestä sekä maksullisen hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemään tarkastukseen. 

Neuvonta on tarkoitettu 

 • ensimmäistä lastaan odottaville 
 • perheille, joissa toinen puolisoista on tulossa vanhemmaksi ensimmäistä kertaa
 • maahanmuuttajaperheille, jotka odottavat ensimmäistä Suomessa syntyvää lastaan. 

Jos olet kotona asuva seniori, varaa hammashoidon palvelut ajanvaraus- ja neuvontanumerosta. 

Sinulle, joka asut tuetussa palveluasumisessa, suuhygienistit tekevät tarkastuksen asumisyksikössä noin kahden vuoden välein. Hoito on maksullista. 

Jos olet sotaveteraani, suun ja hampaiden tutkimus on maksuton. Myös terveyskeskuksessa hammaslääkärin osuus proteesien valmistamiskuluista on maksutonta. 

Hoitoon pääsy (T3-aika)

Hyvinvointialueen suun terveydenhuollon odotusajat ilmaistaan niin sanottuina T3-aikoina. T3-aika on kolmas kiireetön vapaa aika.