Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Asumispalvelut vammaisille

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää eri asumismuotoja aikuisille, lapsille ja nuorille, joilla on kehitysvamma tai autismikirjon häiriö.

Asumispalvelu suunnitellaan yhdessä sinun, verkostosi ja kotikuntasi kanssa. Tuki perustuu sopimuksiin sekä yksilöllisten tarpeidesi ja toivomustesi pohjalta tekemäämme palvelusuunnitelmaan. Palvelusuunnitelma kattaa ne tuen muodot, joita tarvitset toimintakykysi rajoitteiden vuoksi.

Suunnittelemme palvelusi yksilölähtöisesti. Se tarkoittaa, että tuemme osallisuuttasi elämäsi ja tarvitsemiesi palveluiden suunnittelussa. Asumispalvelussa saat tukea ja apua arjen toimintojen hoitamiseen. Lisäksi saat palvelua, joka ylläpitää ja parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Kehitämme asumispalvelua yksilöllisen tuen, asumisen ja asuinympäristön kansallisten laatukriteerien mukaisesti.

Tuettu itsenäinen asuminen (tuettu asuminen)

Tuettu itsenäinen asuminen on palvelumuoto, jossa omistat tai vuokraat asuntosi itse. Läheisen tukikeskuksen henkilökunta tukee ja opastaa sinua

Asuessasi itsenäisesti voit osallistua ryhmätoimintaan, joka tukee sosiaalisia taitojasi.

Asuminen asunnossa tai ryhmäkodissa

Jos tarvitset enemmän päivittäistä tukea asumiseesi, voit asua samankaltaista tukea tarvitsevien kanssa ryhmäkodissa tai vierekkäisissä asunnoissa.

Ryhmäkodissa asuessasi vuokraat yhden huoneen, jossa on yleensä oma kylpyhuone. Muiden asukkaiden kanssa jaat keittiön, olohuoneen ja saunan.

Asumispalvelua voidaan tarjota pitkäaikaisena asumisvalmennuksena. Asumisvalmennuksessa harjoittelet erilaisia taitoja ja saat tukea itsenäistymiseen. Lisäksi selvitämme, millaisia valmiuksia sinulla on. Valmennuksen tavoitteena on, että siirryt toiseen asumismuotoon, kun tunnet olevasi valmis ja olemme löytäneet juuri sinulle sopivan asumismuodon.

Lasten ja nuorten asumispalvelut

Tarjoamme vanhempiensa tai muiden läheistensä kanssa asuville lapsille ja nuorille asumispalvelua lyhytaikaishoitona. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti, ja siihen voi sisältyä esimerkiksi lomahoitoa tai asumisvalmennusta.

Puhelinasiointi

Jos haluat tietää enemmän siitä, mitä tukipalveluita voimme tarjota vammaiselle henkilölle, voit soittaa yleiseen neuvontanumeroomme. Tarvittaessa asiasi välitetään eteenpäin vammaispalveluille.

019 5600 145