Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Rokotukset

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Terveysasema antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Kansallisen rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet ovat omakustanteisia.  Alle kouluikäiset rokotetaan lastenneuvoloissa ja kouluikäiset kouluterveydenhuollossa.  

Matkailijoiden rokotuksissa on hyvä muistaa, että HyVä-digin kautta saat neuvontaa, kartoituksen tarvittavista rokotteista ja lääkityksistä, reseptit sekä tarvittaessa rokotusajan terveysasemalle. HyVä-digin löytää osoitteesta itauusimaa.fi, oikeassa alakulmassa olevasta chatista. 

Kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvat muun muassa seuraavat aikuisille suunnatut rokotukset: 

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä. Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän ryhmään kuuluvat:

  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien influenssarokotukset – THL(siirryt toiseen palveluun)
  • Raskaana olevat
  • Kaikki alle 7-vuotiaat lapset 6kk iästä alkaen
  • Kaikki yli 65 vuotta täyttäneet
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
    • Yksityisen työnantajan rokotteita ei anneta perusterveydenhuollosta, vaan yksityinen työnantaja järjestää rokotukset työterveyshuollon kautta. Vastuu työntekijän rokottamisesta potilaiden suojaamiseksi on ensisijaisesti työnantajalla.
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset – THL(siirryt toiseen palveluun)
  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialue rokottaa maksutta myös seuraavat ryhmät:
    • turkistarhoilla työskentelevät
    • siipikarjan parissa työskentelevät
    • virkaeläinlääkärit
    • laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä
    • muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

Työikäisten influenssan riskiryhmiin kuulumattomien influenssarokotukset eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voi rokotetta kysyä työterveyshuollosta, yksityiseltä terveysasemalta tai apteekeista. Apteekista rokotteen voi ostaa reseptillä, jonka voi tilata terveyskeskuksen rokotelinjalta. Rokotteen voi käydä ottamassa ajanvarauksella omalla terveysasemalla. Pistettävä influenssarokote maksaa apteekissa noin 15 euroa.

Kausirokotteet terveysasemilla

Influenssarokotustoiminta alkaa arviolta viikolla 45.

Sähköinen ajanvaraus

Porvoo: https://porvoo.palveluohjain.fi/citizen/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Sipoo: Internet ajanvaraus – Ajanvaraus (mediatri.fi)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Loviisa: https://sote.easiointi.fi/fi/web/loviisa-te(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 

Kausirokotukset raskaana oleville, lapsille, lapsiperheille sekä nuorille

Influenssarokotusta suositellaan ja se on maksuton mm. kaikille raskaana oleville sekä 6kk – 7-vuotiaille lapsille. Influenssarokote on myös maksuton alle 6 kuukauden ikäisten lasten lähipiirille sekä kaiken ikäisille, jotka ovat alttiita vakavalle influenssalle sairauden tai sen hoidon vuoksi. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote/kenelle-ilmainen-influenssarokote-(siirryt toiseen palveluun)

2–6-vuotiaat saavat nenäsumutteena annettavan influenssarokotteen. Yksi annos nenäsumuterokotetta riittää suojaamaan koko influenssakaudeksi. Muille ikäryhmille annetaan pistettävä influenssarokotus. Alle 9-vuotias lapsi, joka ei ole aiemmin saanut influenssarokotusta tai on aiemmin saanut ainoastaan yhden pistettävän influenssarokotuksen, tarvitsee kaksi annosta pistettävää influenssarokotetta. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.

Influenssarokotukset neuvoloissa

Influenssarokotuksen voi myös saada tavallisen vastaanottokäynnin yhteydessä sekä kotipaikkakunnan neuvoloiden muissa avoimissa rokotuspisteissä. Jos perheessä on rokotettava lapsia, vanhemmat ja muut sisarukset voidaan rokottaa samassa yhteydessä neuvolassa. 

Kausirokotteet kotihoidossa

Kotihoidon henkilökunta rokottaa ne kotihoidon asiakkaat, jotka haluavat rokotuksen. Kotihoidon hoitajat sopivat asiakkaiden kanssa asiakaskohtaisista rokotusajoista.

Kausirokotteet ikääntyneiden palvelussa

Asiakkaat rokotetaan ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä sairaanhoitajien toimesta.

Kausirokotteet vammaispalvelujen asumisyksiköissä

Asiakkaat rokotetaan ympärivuorokautisissa asumisyksiköissä sairaanhoitajien toimesta. Muut vammaispalvelujen asiakkaat hakeutuvat omalle terveysasemalle.

Tehosterokote annetaan seuraaville ryhmille:

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. Jos rokotettava on sairastanut koronan, rokoteannos annetaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Lisätietoa koronarokotus suosituksista: Koronan tehosterokotukset syystalvella – THL(siirryt toiseen palveluun) Koronatehosterokotteena käytetään uutta Comirnaty XXB.1.5.- varianttirokotetta.

Jos kuulut ryhmään, jolle suositellaan sekä influenssa- että koronarokotetta, voit ottaa rokotteet samalla käynnillä.

Varaa koronarokotus täältä: Ajanvaraus koronarokotukseen – Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (itauusimaa.fi)

Lue lisää koronarokotuksesta täällä: Korona ja muut hengitystieinfektiot – Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (itauusimaa.fi)

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa keuhkokuumeita sekä vakavia yleisinfektioita, kuten verenmyrkytyksiä tai aivokalvotulehduksia, jotka vaativat usein sairaalahoitoa.  Pneumokokkitautien riski kasvaa, kun ihminen ikääntyy. Myös perussairaudet, esimerkiksi keuhko- ja sydänsairaudet, nostavat sairastumisen riskiä. Pneumokokkirokotuksena käytetään Prevenar rokotetta, jota tarvitaan vain yksi annos. Jos olet aikaisemmin saanut Prevenar rokotuksen, niin tehosteannosta ei tarvitse.

Pneumokokkirokote annetaan:

  • Kantasolusiirteen saaneille
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville
  • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville

Jos kuulut ryhmään, jolle suositellaan pneumokokkirokotetta, voit ottaa rokotteen samalla käynnillä influenssa- ja koronarokotteen kanssa.

Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan pneumokokkirokotteeseen, voi rokotetta kysyä työterveyshuollosta, yksityiseltä terveysasemalta tai apteekeista. Apteekista rokotteen voi ostaa reseptillä, jonka voi tilata terveyskeskuksen rokotelinjalta. Rokotteen voi käydä ottamassa ajanvarauksella omalla terveysasemalla.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alueella maksutonta TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotetta annetaan 3 vuotta täyttäneille asukkaille, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti Sipoon saaristoalueella (postinumero 01120 Västerskog). Alle 7-vuotiaat rokotetaan neuvolassa. Yli 7-vuotiaat saavat rokotteen Söderkullan apteekin terveyspisteeltä tai Sipoon terveysasemalta.

Matkailijoiden rokotukset järjestetään Itä- Uudenmaan alueen terveysasemilla ajanvarauksella. Rokotuksia annetaan Euroopan maihin sekä kaukomaiden yleisimpiin turistikohteisiin tarvittavat rokotukset, kuten hepatiitti- ja puutiaisaivotulehdusrokotukset.  

Matkailijoiden rokotuksissa on hyvä muistaa, että HyVä-digin kautta saat neuvontaa, kartoituksen tarvittavista rokotteista ja lääkityksistä, reseptit sekä tarvittaessa rokotusajan terveysasemalle. HyVä-digin löytää osoitteesta itauusimaa.fi, oikeassa alakulmassa olevasta chatista. 

Rokotustarve on tärkeää selvittää vähintään kaksi kuukautta ennen matkalle lähtöä. Rokotteita varten tarvitaan resepti, joka on mahdollista pyytää puhelimitse terveyskeskuksesta. Rokote tulee hankkia omakustanteisesti ja sen voi käydä pistättämässä ajanvarauksella hoitajan vastaanotolla omalla terveysasemalla.  

Myös matkailijoiden erityisrokotuksia on mahdollista saada oman terveysaseman kautta. Terveysasemilla toimii matkailijoiden rokotusvastaanotto, jossa tarkistetaan matkailijan rokotussuunnitelma, ja tarvittaessa rokotetaan esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta ja lavantautia vastaan sekä annetaan malariaestolääkitystä varten resepti. Erityisrokotteet ovat maksullisia.  

Saat lisätietoa matkailijoiden rokotuksista omalta terveysasemaltasi.