Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Rokotukset

Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Terveysasema antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Kansallisen rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet ovat omakustanteisia.  Alle kouluikäiset rokotetaan lastenneuvoloissa ja kouluikäiset kouluterveydenhuollossa.  

Kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvat muun muassa seuraavat aikuisille suunnatut rokotukset: 

Influenssarokotukset järjestään Itä- Uudenmaan alueen terveysasemilla ajanvarauksella. Ajanvaraus talven 2023–2024 influenssarokotukseen aukeaa syksyllä 2023. Lastenneuvolat rokottavat alle kouluikäiset ja kouluterveydenhuolto koululaiset. Kotihoidon asiakkaat saavat rokotteen kotihoidon palveluista.  

Maksuttoman influenssarokotteen piiriin kuuluvat 

  • raskaana olevat 
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet 
  • alle 7-vuotiaat lapset 
  • sairauden tai hoidon vuoksi influenssan riskiryhmiin kuuluvat. 

Maksuton influenssarokote voidaan antaa myös henkilöille, joiden lähipiirissä on vakavalle influenssalle alttiita henkilöitä. Vakavalle influenssalle alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset ja/tai vakavasti sairaat henkilöt, perussairaat ja huonokuntoiset yli 65-vuotiaat, alle 6 kuukauden ikäiset vauvat sekä raskaana olevat. 

Pneumokokkirokotuksen voi saada samalla käynnillä influenssarokotteen kanssa. Rokotteeseen tarvitaan resepti ja sen voi pyytää terveyskeskuksesta. Pneumokokkirokotteen voi noutaa omakustanteisesti apteekista ja ottaa mukaan rokotuskäynnille. Pneumokkirokotetta ei tarvitse uusia tai tehostaa.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen alueella maksutonta TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotetta annetaan 3 vuotta täyttäneille asukkaille, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti Sipoon saaristoalueella (postinumero 01120 Västerskog). Alle 7-vuotiaat rokotetaan neuvolassa. Yli 7-vuotiaat saavat rokotteen Söderkullan apteekin terveyspisteeltä tai Sipoon terveysasemalta.

Matkailijoiden rokotukset järjestetään Itä- Uudenmaan alueen terveysasemilla ajanvarauksella. Rokotuksia annetaan Euroopan maihin sekä kaukomaiden yleisimpiin turistikohteisiin tarvittavat rokotukset, kuten hepatiitti- ja puutiaisaivotulehdusrokotukset.  

Rokotustarve on tärkeää selvittää vähintään kaksi kuukautta ennen matkalle lähtöä. Rokotteita varten tarvitaan resepti, joka on mahdollista pyytää puhelimitse terveyskeskuksesta. Rokote tulee hankkia omakustanteisesti ja sen voi käydä pistättämässä ajanvarauksella hoitajan vastaanotolla omalla terveysasemalla.  

Myös matkailijoiden erityisrokotuksia on mahdollista saada oman terveysaseman kautta. Terveysasemilla toimii matkailijoiden rokotusvastaanotto, jossa tarkistetaan matkailijan rokotussuunnitelma, ja tarvittaessa rokotetaan esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta ja lavantautia vastaan sekä annetaan malariaestolääkitystä varten resepti. Erityisrokotteet ovat maksullisia.  

Saat lisätietoa matkailijoiden rokotuksista omalta terveysasemaltasi. 

Voisit hyötyä myös näistä