Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Omaishoito

Omaishoito tarkoittaa hoitoa ja huolenpitoa, jota omainen tai muu läheinen henkilö antaa kotona ikääntyneelle, vammaiselle tai sairaalle, jonka toimintakyky on alentunut.

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, johon kuuluvat palvelut hoidettavalle, hoitopalkkio ja vapaapäivät omaishoitajalle sekä omaishoitoa tukevat palvelut.  

Kenelle

Sinulle, jonka toimintakyky on alentunut pitkäaikaisesta vammasta tai sairaudesta tai ikääntymisestä sekä sinulla on tiedossa omainen tai muu läheinen, joka antaa sinulle hoivaa ja huolenpitoa omassa kodissasi. 

Tee arvio omaishoitotilanteesta Omaolossa.  

Puhelinasiointi

Ikääntyneiden asiakasohjaus

019 560 0152

Arkisin klo 9.00 –14.30

Vastaamme jonossa oleviin puheluihin saman tai seuraavan arkipäivän aikana.

Vammaisten asiakasohjaus

019 5600 145

Arkisin: tiistai klo 10:00–12:00

Toimi näin

Täytä hakemus

Voit täyttää joko paperisen tai sähköisen hakemuslomakkeen.  

Alle 65-vuotiaat hakevat vammaispalveluhakemuksella ja Yli 65-vuotiaat ikääntyneiden palveluiden hakemuksella.  

Voit kirjata hakemuksen lisätietoja kohtaan jo etukäteen tiedot omaishoitajasta. 

Toimita hakemus ja tarvittavat liitteet toimipisteeseen: 

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan korkeintaan kuuden kuukauden takainen lääkärintodistus tai muu asiantuntijan lausunto, josta käy ilmi hoidettavan sairaudet ja toimintakyky sekä hoidon sitovuus ja vaativuus. 

Ajanvaraus palvelutarpeen arviointia tai suunnitelman päivittämistä varten 

Seitsemän arkipäivän sisällä hakemuksen vastaanottamisesta sinuun ollaan yhteydessä ja lähetetään mahdollinen lisäselvennyspyyntö.  

Kanssasi sovitaan kotikäynti. Kotikäynnillä arvioidaan:   

Omaishoidon tuen myöntäminen perustuu kokonaistilanteen yksilölliseen arviointiin, jossa huomioidaan omaishoitajan antaman hoidon vaativuus ja sitovuus sekä valvonnan ja ohjauksen tarve. Lasten ja nuorten kohdalla tarpeita verrataan terveen tai vammattoman saman ikäisen lapsen hoivan ja tuen tarpeisiin. 

Omaishoitajan terveydentilan ja toimintakyvyn pitää vastata omaishoidon asettamia vaatimuksia. Tarvittaessa voidaan pyytää hoitajaa toimittamaan terveydentilastaan lääkärinlausunto, joka sisältää lääkärin kannanoton hoitajan toimintakyvystä. Hoitajaksi hakeva maksaa itse lausunnon.   

Odota päätöstä 

Hakemuksesi käsittely kestää korkeintaan kolme kuukautta. Saat päätöksen postitse kotiin.   

Jos olet hakenut samassa hakemuksessa useampaa eri palvelua, voit saada osasta kielteisen ja osasta myönteisen päätöksen.    

Jos sait kielteisen päätöksen hakemaasi palveluun ja olet siihen tyytymätön, voit hakea päätökseen oikaisua. 

Omaishoidon tuen myöntäminen perustuu lakiin omaishoidon tuesta sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen määrittelemiin myöntämisperusteisiin.  

Omaishoidontuki

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, johon kuuluvat palvelut hoidettavalle, hoitopalkkio ja vapaapäivät omaishoitajalle sekä omaishoitoa tukevat palvelut.  

Hyvinvointialue laatii omaishoitajan kanssa sopimuksen omaishoidosta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hoitaja on työsuhteessa hyvinvointialueeseen, hoidettavaan henkilöön tai hänen huoltajaansa. Hoidettavan henkilön tulee hyväksyä hoitaja ja hoitojärjestelyt. Sopimuksessa sovitaan omaishoitajalle maksettavasta palkkion määrästä sekä vapaiden järjestämisestä.  

Ensimmäinen omaishoidon palkkio maksetaan omaishoitajalle hakemuksen saapumisesta seuraavan kuukauden alusta takautuvasti. Sen jälkeen palkkio maksetaan kuukausittain.   

Palkkio on veronalaista tuloa. Omaishoitajan tulee tilata omaishoidon tuen palkkion maksua varten oma verokortti. Verokortti on automaattisesti tämän jälkeen HPK palvelut Oy:llä, joka hoitaa omaishoitajien palkkionmaksut.  

Omaishoidon palkkiolla saattaa vaikuttaa hoitajalle myönnettäviin etuuksiin. Omaishoitajan tulee itse tarkistaa palkkion vaikutukset saamiinsa etuuksiin. Tällaisia etuuksia voi olla esimerkiksi Kelan tai eläkelaitoksen myöntämät etuudet. 

Omaishoidon suunnitelma 

Omaishoidon toteuttamisesta laaditaan suunnitelma yhdessä nimetyn työntekijän, hoidettavan ja omaishoitajan kanssa suunnitelma. Suunnitelman avulla varmistetaan omaishoidon toteuttaminen siten, että omaishoito yhdessä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa turvaa hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävät palvelut.  

Suunnitelmaan kirjataan:   

Jos hoidettava käy säännöllisesti ja suunnitelmallisesti lyhytaikaishoidossa ja hoitojaksot sisältävät sekä lakisääteistä vapaata että harkinnanvaraista vapaata tai pelkästään harkinnanvaraista vapaata, omaishoidon tuen palkkiota ei makseta harkinnanvaraisten vapaiden ajalta. Hoitopäivän arvo on 1/30 hoitopalkkiosta. Nämä asiat kirjataan hoitajan ja hyvinvointialueen väliseen toimeksiantosopimukseen. Suunnitelmaa päivitetään pääsääntöisesti vuosittain ja tarvittaessa omaishoitotilanteen muuttuessa olennaisesti tai hoidettavan tai omaishoitajan pyynnöstä. 

Omaishoitajan tulee ilmoittaa kaikista muutoksista välittömästi hoidettavan omatyöntekijälle.  

Omaishoitajan lakisääteisten vapaiden järjestäminen 

Omaishoitajalla tai hoidettavalla ei ole ehdotonta oikeutta valita vapaan aikaista hoitomuotoa. Hyvinvointialue päättää viime sijassa siitä, miten omaishoitajan vapaan aikainen hoito järjestetään. Vapaiden järjestämisestä sovitaan aina etukäteen.  

Vapaapäivät on tarkoitettu hoitajan jaksamisen tukemiseen. Tavoitteena on, että vapaa järjestetään säännöllisesti ja suunnitelmallisesti huomioon ottaen omaishoitoperheen jaksaminen. Omaishoitajan jaksamisen tukemiseksi vapaavuorokaudet suositellaan pidettäväksi kuukausittain. Lakisääteiset vapaat vanhenevat kuuden (6) kuukauden jälkeen niiden kertymisestä, poikkeuksena palveluseteli, joka tulee käyttää kuukausittain.  

Omaishoidon vapaat voidaan järjestää seuraavin tavoin:

Lakisääteiseen vapaapäivään oikeutettu omaishoitaja esittää sijaisomaishoitajaksi hoidettavan omaisen tai muun läheisen henkilön. Sijaisomaishoitajana toimitaan samoin edellytyksin kuin omaishoitajanakin. 

Sijaisomaishoidosta sovitaan aina työntekijän kanssa, joka tekee sijaisomaishoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen.  

Sijaisomaishoidon tulee lähtökohtaisesti kestää koko päivä hoidossa olevan henkilön hoitoisuusluokan mukaisesti. Yksi lakisääteinen vapaapäivä voidaan pitää yhtenä kokonaisena vuorokautena tai jakaa enintään kolmeen enintään 8 tunnin hoitojaksoon.

Sijaisomaishoidosta maksettava palkkio vahvistetaan vuosittain. Omaishoidettavan kodin ulkopuolella tapahtuvasta sijaishoidosta voidaan maksaa sijaishoitajalle kulukorvaus. 

Palkkionmaksuilmoitus toimitetaan asiakkaan omaishoidosta vastaavalle työntekijälle.  

Vapaan aikaisen hoidon voi järjestää perhehoidolla. Tällöin koulutettu perhehoitaja voi huolehtia hoidettavasta joko perhekodissa tai hoidettavan kotona.  

Yksi lakisääteinen vapaapäivä voidaan pitää yhtenä kokonaisena vuorokautena tai jakaa enintään kolmeen enintään 8 tunnin hoitojaksoon. 

Lyhytaikaishoitoa järjestetään pääsääntöisesti hyvinvointialueen omissa yksiköissä tai terveyskeskuksessa. 

Päivätoimintaa järjestetään hyvinvointialueen omissa yksiköissä. Yksi päivätoimintapäivä vastaa yhtä lakisääteistä vapaapäivää. Päivätoimintaan osallistuvalta edellytetään aktiivista osallistumista toimintaan. 

Palveluseteli voidaan myöntää kotiin annettaviin palveluihin, kuten  

  • kotipalvelu, 
  • kotisairaanhoito ja  
  • tukipalvelut (mm. siivous, vaatehuolto, piha- ja puutarhatyöt, asiointi, saattajapalvelu, virkistys) 

Palveluseteliä ei myönnetä mm. kampaamopalveluihin, hierontaan, jalkahoitoon ja vastaaviin hyvinvointipalveluihin. Omaishoitaja valitsee itsenäisesti palveluntuottajan hyvinvointialueen hyväksymien palveluntuottajien joukosta. 

Asiakasmaksut omaishoidossa 

Omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikana annettavien palvelujen asiakasmaksusta on säädetty laissa erikseen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto on vahvistaa vuosittain sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut kokouksessaan.  

Palvelusetelin käyttäjältä ei peritä asiakasmaksua vaan asiakas maksaa itse palvelusetelin arvon ylittävän summan (omavastuuosuus) suoraan palvelun tuottavalle yritykselle. Omavastuuosuus on ilmoitettu palvelusetelijärjestelmän hinnastoon.  

Lakisääteisten vapaapäivien lisäksi hoidettavalle voidaan järjestää muuta hoitoa tai palvelua, josta maksetaan asiakasmaksuhinnaston mukainen maksu. Säännöllinen ja suunnitelmallinen hoito omaishoidon lakisääteisten vapaiden lisäksi saattaa vaikuttaa hoitopalkkion määrään. Näistä sovitaan omaishoitajan kanssa tehtävässä toimeksiantosopimuksessa.  

Eri palveluista perittävät asiakasmaksut löydät hyvinvointialueen asiakasmaksuhinnastosta. Osa palveluista on lainmukaisesti maksuttomia. Hinnastossamme kerrotaan myös maksujen perusteista ja maksukatosta. 

Lisätietoa omaishoidosta voit kysyä omaishoidon vastuutyöntekijöiltä 

Hanna Ruotsalainen

Sosiaaliohjaaja, Omaishoito, Perhehoito

040 594 2862

hanna.ruotsalainen@itauusimaa.fi

Fanny Aaltonen

Sosiaaliohjaaja, Omaishoito, ruotsinkieliset asiakkaat

040 547 0430

fanny.aaltonen@itauusimaa.fi

Voit olla yhteydessä työntekijään puhelinajalla tiistaisin 8:30-10:00 ja torstaisin 13:00-14:30 

Pamela Backman

Omaishoidon asiakasohjaaja, Ikääntyneiden omaishoito

puhelinaika tiistaisin 8:30-10:00 ja torstaisin 13:00-14:30

040 861 3080

Pamela.Backman@itauusimaa.fi

Marianne Nordström

Omaishoidon asiakasohjaaja, Ikääntyneiden omaishoito

puhelinaika tiistaisin 8:30-10:00 ja torstaisin 13:00-14:30

040 489 9975

Marianne.Nordstrom@itauusimaa.fi

Ninna Pihlman

Omaishoidon asiakasohjaaja, Ikääntyneiden omaishoito

puhelinaika tiistaisin 8:30-10:00 ja torstaisin 13:00-14:30

040 193 6931

Ninna.Pihlman@itauusimaa.fi

Omaishoitajan terveystarkastus 

Tarjoamme omaishoitajille mahdollisuuden hyvinvointi- ja terveystarkastukseen maksuttomasti. Tarkastuksen tavoitteena on arvioida, ylläpitää ja edistää omaishoitajan hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Samalla tuemme sinua tekemään omaa terveyttäsi edistäviä valintoja.  

Opas omaishoitajan hyvinvointiin ja jaksamiseen

Tähän oppaaseen on koottu asioita helpottamaan, sinun jaksamistasi sekä tukemaan sinun hyvinvointiasi omaishoitajana.

Saattaisit hyötyä myös näistä

Hyvinvointialueella toimivat järjestöt ja seurakunnat tarjoavat tukea omaishoitajille ja heidän perheilleen. 

Sivuilta löydät paljon tietoa omaishoitajuuteen liittyen