Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Korona ja muut hengitystieinfektiot

Uudellamaalla seurataan edelleen tarkasti koronaepidemiatilannetta ja sen kehittymistä.

Ohjeet koronaan tai hengitystieinfektioon sairastuneelle

Olipa kyse koronavirustaudista, influenssasta tai muusta ylähengitystietulehduksesta, jää kotiin töistä, koulusta tai päivähoidosta. Vältä kontakteja perheen ulkopuolisiin ihmisiin, kunnes kuume on poissa ja oireet selvästi ovat lieventyneet. Nämä ohjeet koskevat myös lapsia.

Tee kotitesti, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää, kuumetta, oksentelua tai ripulia. Kotitesti suositellaan otettavaksi heti ja kahden päivän päästä.

Jos et voi jäädä kotiin omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla, ilmoita sairastumisestasi ensisijaisesti työterveyshuoltoosi, jotta voit saada sairauslomaa.

Jos et pärjää oireiden kanssa kotona

Soita oman terveysasemasi neuvonta- ja ajanvarauspalveluun, jos hengitystieoireesi ovat vakavia ja tarvitset kiireellistä hoitoa. Porvoon Näsin terveysaseman kiirevastaanotolle voi saapua ilman ajanvarausta, muille asemille sinun tulee varata aika. Suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä ja käsien desinfiointia, jos tulet terveysasemalle.

HUS-alueen Päivystysapu 116 117 toimii iltaisin ja viikonloppuisin. Soita Päivystysapuun, jos et pärjää hengitystieoireiden kanssa kotona. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hengenahdistusta tai yleistilan heikkenemistä. Päivystysapu tekee arvion hoidon tarpeesta ja ohjaa sinut tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Iltaisin ja viikonloppuisin alueellinen kiirevastaanotto sijaitsee Porvoon sairaalassa.

Päivystysapu ei anna ajanvarauksia koronatestiin tai –rokotukseen, vastauksia testituloksiin tai sairauslomatodistuksia.

Terveysasemat

Askola, sosiaali- ja terveysasema

Terveystie 1, 07500 ASKOLA

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7396 5890

019 5600 200

hoitotarvike.askola@itauusimaa.fi

Askolan terveyskeskus

Loviisa ja Lapinjärvi, terveyskeskus

Öhmaninkatu 4, 07900 Loviisa

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7396 5764

019 5600 300

Loviisan terveyskeskus

Myrskylä, terveysasema

Oikotie 2, 07600 Myrskylä

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7396 5887

019 5600 500

hoitotarvike.askola@itauusimaa.fi

Porvoo, Näsin terveyskeskus

Askolinintie 1, 06100 Porvoo

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7397 6509

019 5600 400

Näsin terveyskeskuksen verkkosivut

Pukkila, terveysasema

Hyvinvointikeskus Onni, Onnintie 3, 07560 Pukkila

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7396 5887

019 5600 500

hoitotarvike.askola@itauusimaa.fi

Sipoo, Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Jussaksentie 14, 04130 Sipoo

Kuulovammaisia palvelemme kiireettömissä asioissa tekstiviestilinjalla 045 7396 5891

019 5600 600

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Peru tai siirrä aikasi, jos sairastut

Jos olet varannut ajan johonkin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- tai terveyspalveluun ja oletkin sairastunut koronaan tai hengitystieinfektioon, peru tai siirrä aikasi. Voit asioida meillä jälleen, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi lieventyneet.

Kasvomaskit ja hygienia

Kun asioit sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä, suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä. Jos sinulla ei ole omaa maskia, voit pyytää sellaisen henkilökunnalta. Henkilökunta ohjeistaa asiakkaita maskin käytössä.

Palvelutaloissa ja kuntoutusosastoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti kaikille yli 7-vuotiaille vieraille.

Toivomme myös, että desinfioit kätesi asioidessasi toimipisteissämme.

Koronatestit

Suosittelemme koronatestaukseen kotitestejä. Tee kotitesti, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää, kuumetta, oksentelua tai ripulia. Kotitesti suositellaan otettavaksi heti ja 2 päivän päästä.

Jos sinulla on ollut koronavirustauti alle kolme kuukautta sitten ja saat oireita uudestaan, testitulos ei välttämättä ole luotettava. Tulos voi olla positiivinen useita viikkoja sairastetun taudin jälkeen.

Milloin viralliseen testiin?

Sinun tulee hakeutua viralliseen koronatestiin laboratorioon, jos:

Nopein tapa varata aika viralliseen koronatestiin on HUS:in Koronabotti. Palvelussa voit itse varata ajan. Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koronabotista voi varata ajan koronatestiin myös lapselle.

Koronatestiin tarvitaan lähete ja ajanvaraus. Jos et voi varata aikaa koronabotin kautta, soita oman terveysasemasi palvelu- ja ajanvarausnumeroon.

Testivastaukset valmistuvat yhden päivän kuluessa näytteenotosta.Testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä. Tulokset saapuvat myös Omakantaan(siirryt toiseen palveluun).

Koronatesti ulkomaanmatkan yhteydessä

Jos olet matkustamassa Suomesta ulkomaille, ja sinun tarvitsee sen vuoksi käydä koronatestissä, sinun on varattava testiaika yksityisen terveydenhuollon näytteenottopaikasta. Nämä testit ovat maksullisia, eikä niistä saa Kela-korvausta.

Koronaviruslääke

Suomessa on käytössä lääke (Paxlovid®), jonka tarkoituksena on ehkäistä vaikea-asteista koronavirustautia. Kotitesti riittää lääkityksen aloittamiseen, mutta löydös varmistetaan laboratoriotestillä. Lääkitys tulisi aloittaa viiden vuorokauden sisällä ensioireista ja se on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille, ei raskaana oleville, oireisille riskipotilaille, jotka eivät tarvitse lisähappea.

Lääkitys on potilaalle ilmainen, ja se annetaan potilaalle joko erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhuollosta.

Noudatamme HUS:in ohjeita lääkehoidon kohderyhmistä. Tarkista, kuulutko potilasryhmään, joka voi saada lääkettä covid-19-tautiin.

Sivulta löydät myös yhteystiedot erikoissairaanhoidon potilaille. Jos kuulut potilasryhmään, joka voi saada lääkettä, mutta et ole erikoissairaanhoidon potilaana riskitautisi vuoksi, soita Pihlajalinnan keskitettyyn Paxlovid -puhelinpalveluun, puh. 040 541 1688, ma–su klo 9–16.

Korona ja kohonnut veritulppariski

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole. Jos sinulla on kuumetta (38°C tai yli), yleisvointia heikentävää yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu HUS:in verkkopalvelussa olevaan riskitekijöiden listaan. Jos epäilet, että sinulla on kohonnut riski veritulppaan, soita terveysasemalle lääkitystarpeen arvioimiseksi.

Koronarokotukset

Kannustamme kaikkia hakemaan suositusten mukaiset koronarokotukset. Itä-Uudellamaalla noudatamme THL:n koronarokotussuosituksia, jotka perustuvat lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon rokotusten vaikutuksista koko väestön tasolla sekä kansalliseen rokotusstrategiaan.

Tietoa koronarokotuksista löydät alla olevien linkkien kautta.