Siirry sisältöön

Hyvinvointialueuudistuksen myötä: lue ja kuittaa Omakannassa ilmoitus tietojesi käytöstä

Hyvinvointialueiden aloituksen myötä asiakkaiden potilas- ja asiakastietojen käyttöön tulee muutoksia. Periaate tietojen käytössä pysyy samana kuin aiemminkin: vain hoitava tai palveleva ammattilainen näkee asiakkaan tiedot.

Lue Kanta-palveluiden ohjeet asiakkaille:

Mihin tietoni tallennetaan?

Kun käyt lääkärissä tai käytät muita sosiaali- ja terveyspalveluja, ammattilainen kirjaa tiedot käynnistäsi organisaationsa omaan järjestelmään. Tietosi näkyvät myös Kanta-palveluissa, joka kokoaa tiedot kaikkialta Suomesta. Kanta-palvelujen avulla potilas- ja asiakastiedot liikkuvat sinua hoitavien ammattilaisten välillä. Omakanta taas on verkkoasiointipalvelu, jossa voit itse katsella omia terveystietojasi ja hallita tietojesi käyttöä terveydenhuollossa.

Mikä on Kanta-informointi?

Hyvinvointialueiden aloitus on muuttanut Kanta-palveluihin tallennettujen tietojen käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämän vuoksi sinulle kerrotaan tietojesi käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa eli saat niin sanotun Kanta-informoinnin.

Kanta-informoinnissa kerrotaan muun muassa Kanta-palveluista, kuten Omakannasta, asiakastietojen käytön periaatteista sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä hyvinvointialueisiin liittyvistä muutoksista.

Lue ja kuittaa ilmoitus Omakannassa

Voit lukea uuden informoinnin kätevästi Omakannassa. Kun kirjaudut Omakantaan, etusivulle avautuu uuteen ikkunaan Kanta-informointiteksti. Uuden informoinnin on voinut vastaanottaa jo 22.11. alkaen. Jos olet jo merkinnyt informoinnin vastaanotetuksi, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Voit antaa luovutusluvan ja kieltää tietojesi luovutuksen
Kanta-informoinnin vastaanotettuasi voit antaa luovutusluvan. Kun annat luovutusluvan Kanta-palveluihin tallennettujen tietojesi käyttämiseen, tietojasi voidaan luovuttaa esimerkiksi hyvinvointialueelta toiselle sekä julkisen ja yksityisen palvelunantajan välillä. Voit myös rajata tietojen luovutuksia asettamalla luovutuskieltoja sen jälkeen, kun olet vastaanottanut Kanta-informoinnin. Sinulla on oikeus kieltää potilastietojesi luovuttaminen niin, etteivät ne näy muualla kuin sillä terveydenhuollon palvelunantajalla, joka on tiedot kirjannut.

Voit antaa luovutusluvan ja kieltoja Omakannan Tietojen käytön hallinta -osiossa tai kun käyt vastaanotolla.

Miten potilastietojani käytetään Uudellamaalla?

Uudenmaan maakunnan alueella julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa nyt kuusi aluetta. Tämän vuoksi Uudellamaalla on vuoden alusta lähtien voimassa niin sanottu väliaikainen tiedonsaantioikeus. Väliaikainen tiedonsaantioikeus mahdollistaa, että potilastietojasi voidaan luovuttaa Uudenmaan alueen julkisten terveydenhuollon palvelunantajien välillä. Luovuttaminen on mahdollista, kun olet vastaanottanut uuden Kanta-informoinnin.

Kun luet ja merkitset Kanta-informoinnin vastaanotetuksi, varmistat, että julkisessa terveydenhuollossa asioidessasi tietosi liikkuvat ja ovat sinua hoitavan ammattilaisen käytettävissä.

Kanta-palvelut jatkaa asian viestintää verkkosivuillaan kanta.fi, sosiaalisen median kanavissaan sekä digimainonnalla ja radiossa.

Lue lisää: