Siirry sisältöön

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelle kaivattu nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikkö

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus perusti Itä-Uudenmaan nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikön 1.2.2023 alkaen. Samalla aluehallitus perusti yksikköön tarvittavat virat.

Yksikön asiakkaina ovat Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen seitsemän kunnan 13-21 -vuotiaat perus- tai keskivaikeasti mielenterveys- ja päihdeoireilevat nuoret sekä heidän perheensä. Yksikön henkilöstömäärä on 12 työntekijää, jotka muodostavat moniammatillisen työyhteisön.

–  Saimme nyt yksikön, joka alueelta on pitkään puuttunut, kertoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaalityön johtaja Hanna Kaunisto. Yksikössä toimii moniammatillinen työryhmä, joka edistää nuorten psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä hyvinvointia niin sosiaalisen kuntoutumisen kuin terveydenhoidon osalta. Yksikkö toimii koko hyvinvointialueella ja työntekijät tulevat liikkumaan asiakkaiden luokse heidän tarpeidensa mukaan, Kaunisto jatkaa.

Ennaltaehkäisevä työ hyvinvointialueuudistuksen ytimessä

Hyvinvointialueuudistuksen ytimessä on ennaltaehkäisevän työn tekeminen. Mielenterveys- ja päihdeyksikön toiminta tulee pidemmällä tähtäimellä säästämään lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon menoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä oikea-aikaisen tuen ollessa saatavilla nuoren lähiympäristössä.

–  Yksikön työskentelyn perustana on auttaa nuorta oikeaan aikaan ja oikealla tavalla vahvistamalla perustason mielenterveys- ja päihdepalveluja, sanoo sosiaali – ja terveysjohtaja Annika Immonen. Yksikön perustamista on valmisteltu jo pitkään ja olen iloinen siitä, että nyt pääsemme nyt konkreettisesti perustamaan tämän, Immonen jatkaa.