Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Tukisuhdetoiminta

Sosiaalipalveluna voidaan järjestää erityistä tukea tarvitsevalle lapselle, nuorelle, aikuiselle tai perheelle vapaaehtoinen tukihenkilö tai -perhe.

Tukisuhdetoiminnan tavoitteena on tuettavan hyvinvoinnin edistäminen, itsenäisen elämänhallinnan tukeminen ja varhaisen tuen antaminen erilaisissa elämäntilanteissa. 

Tukisuhdetoiminta on suunnitelmallista, ohjattua ja tavoitteellista vapaaehtoistoimintaa. Suunnitelma tukisuhdetoiminnasta laaditaan yhdessä asiakkaan/perheen sekä tukihenkilön tai -perheen kanssa, ja se tarkistetaan sovituin määräajoin.

Tukisuhdetoimintaa voidaan järjestää joko sosiaalihuoltolain tai lastensuojelun avohuollon tukitoimena.

Kenelle

Tukihenkilö voidaan myöntää

Tukiperhe voidaan myöntää sinulle

Ja tukiperheen myöntäminen on lapsen edun mukaista.

Toimi näin

Palveluun ohjaudutaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Voit ottaa yhteyttä palvelutehtäväkohtaiseen asiakasohjaukseen tai jättää sähköisen yhteydenoton sosiaalihuoltoon.

Voit hakea tukihenkilöä tai tukiperhetoimintaa sosiaalihuollon palvelujen hakemuksella.

Siirry tässä valitsemaan sähköinen tai paperinen lomake

Voit myös keskustella palvelun tarpeesta oman työntekijäsi kanssa.

Tukisuhdetoiminnan järjestäminen

Tukihenkilö on vapaaehtoinen luotettava ja turvallinen aikuinen, joka haluaa toimia tukihenkilönä. Tukihenkilöllä on oltava riittävän tasapainoinen elämäntilanne, tarpeeksi aikaa tukihenkilötoiminnalle sekä motivaationa vilpitön halu toimia maallikkoauttajana ja joilla ei ole rikostaustaa.  Tuettavan tuen tarpeen ollessa erityisen vaativaa edellytetään tukihenkilöltä lisäksi sosiaali-, kasvatus- tai terveysalan koulutusta.

Tukihenkilöllä on moninaisia rooleja: hän voi olla ihmissuhdeosaaja, opastaa arjessa tai auttaa tuettavaa löytämään omia vahvuuksiaan sekä saamaan onnistumisen kokemuksia sekä auttaa turvallisten toimintarajojen etsinnässä. 

Tukihenkilön konkreettinen toiminta vaihtelee tuettavan tarpeiden mukaan. Tukihenkilö voi esimerkiksi kuunnella huolet ja murheet, kannustaa harrastuksiin tai tukea koulunkäyntiä. Tukihenkilö voi toimia myös itsenäistyvän nuoren tai aikuisen asumisen harjoittelussa, koulutuspolulla ja työllistymisessä. 

Tukisuhteen tavoitteista ja tapaamisten tiheydestä tehdään kirjallinen sopimus.  Alaikäisen lapsen tukisuhteelle on oltava aina huoltajien hyväksyntä. 

Tukihenkilöt ovat saaneet koulutuksen tukisuhdetoimintaan.

Tukiperhe on tavallinen perhe, jolla on 

  • aikaa ja tilaa vieraalle lapselle
  • kykyä ja halua vastata lapsen ja perheen tarpeisiin, joskus vaativiinkin tilanteisiin
  • kykyä toimia yhteistyössä lapsen perheen ja sosiaalityöntekijöiden kanssa
  • kykyä kohdata ja suvaita erilaisuutta
  • myönteisyyttä ja avoimuutta
  • joustavuutta ja sitoutuneisuutta.

Tukiperhe voi olla lapseton pariskunta, jo aikuiseksi omat lapsensa kasvattanut ”varamummola” tai yksinasuvan aikuisen perhe, jolla on resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille ja nuorille. Tukiperhe voi olla myös esimerkiksi kahden vanhemman lapsiperhe, yksinhuoltajaperhe, maahan muuttanut perhe tai sateenkaariperhe.

Tukiperheet ovat saaneet koulutuksen tukisuhdetoimintaan.

Voisit hyötyä myös näistä