Lastensuojelu
Tämän sivun sisältö
Lastensuojelu auttaa ja suojelee, kun lapsella ei ole kaikki hyvin. Sosiaalityöntekijät auttavat lapsia ja heidän perheitään. Teemme lastensuojelutyötä yhdessä perheen kanssa.
Sosiaalityöntekijät suunnittelevat lapsen elämää yhdessä hänen läheistensä ja muiden ammattilaisten kanssa. Lapsesta tulee lastensuojelun asiakas, jos hän tarvitsee kiireellistä sosiaalityön tukea. Silloin lapsi saa oman sosiaalityöntekijän, joka hoitaa lapsen asioita.
Lastensuojelua tehdään yleensä, kun lapsi asuu kotona. Lapselle voidaan myös etsiä paikka toisessa perheessä, perhekodissa tai lastensuojelulaitoksessa. Se on kuitenkin viimeinen vaihtoehto, jos mikään muu ei auta.
Lastensuojelun yhteystiedot
Soita sosiaali- ja kriisipäivystykseen, iltaisin ja viikonloppuna, jos asialla on kiire.
Soita lapsiperheiden asiakasohjaukseen, arkisin kello 9-15 . Voit myös soittaa asiakasohjaukseen, jos tarvitset neuvontaa.
Lapsiperheiden asiakasohjaus
lapsiperheidenasiakasohjaus@itauusimaa.fi
Aukioloajat: maanantai –perjantai kello 9–15
Ota yhteyttä omaan sosiaalityöntekijääsi, jos olet lastensuojelun asiakas.
Askolan toimipiste
Ronja Nyman
Sosiaaliohjaaja
Askolan sosiaali- ja terveyskeskus
Loviisa
Riikka Ruth
Sosiaalityöntekijä, tilapäinen, Lastensuojelu
Loviisa
Porvoo
Sipoo
Lastensuojeluilmoitus
Voit tehdä lastensuojeluilmoituksen, jos olet huolissasi lapsesta. Voit myös tehdä lastensuojeluilmoituksen itsestäsi. Voit tehdä ilmoituksen nimettömästi, jos olet yksityishenkilö. Lastensuojeluilmoituksen jälkeen sosiaalityöntekijä selvittää lapsen tilanteen. Sen jälkeen hän arvioi, tarvitseeko lapsi lastensuojelun tukea.
Tee lastensuojeluilmoitus lomakkeella. Voit täyttää lomakkeen sähköisesti tai paperisena. Löydät lomakkeen lomakesivulta. Se löytyy Lapsiperheiden palvelut -otsikon alta.
Ammattilaisen tai viranomaisen pitää tehdä lastensuojeluilmoitus heti, jos hän on huolestunut lapsen hyvinvoinnista. Ammattilainen tekee ilmoituksen aina omalla nimellään. Lapsi ja hänen huoltajansa saavat yleensä tietää, kuka on tehnyt lastensuojeluilmoituksen. Tieto voidaan kuitenkin salata, jos se vaikuttaa lapsen tai ilmoittajan turvallisuuteen.
Lastensuojelun avohuolto
Lastensuojelun avohuolto tarkoittaa sitä, että perhe saa lastensuojelun tukea, kun lapsi asuu kotona. Avohuoltoa on esimerkiksi
- sosiaalityöntekijän tuki
- taloudellinen tuki
- lapsen hoito- ja terapiapalvelut.
Avohuollon asiakkaana saatte tarvittaessa myös muita hyvinvointialueen tukipalveluita. Voimme myös sijoittaa lapsen tai koko perheen lyhytkestoisesti kodin ulkopuolelle, esimerkiksi perhekuntoutukseen.
Lastensuojelun sijaishuolto
Jos lapsi otetaan huostaan, hänet sijoitetaan toiseen paikkaan asumaan. Sitä kutsutaan myös sijaishuolloksi. Sijaishuolto suojelee lasta. Se antaa hänelle mahdollisuuden kasvaa turvallisessa ympäristössä.
Sijaishuollossa lapsi voi asua
- perhekodissa
- nuorisokodissa
- lastensuojelulaitoksessa
- muussa kodin ulkopuolisessa paikassa.
Arvioimme sijoituksen tarvetta säännöllisin väliajoin. Lapsi saa pitää yhteyttä omaan perheeseensä sijoituksen aikana. Vanhemmat saavat osallistua sijoituksen aikana neuvotteluihin, jossa käsitellään lapsen asioita.
Sosiaalityöntekijä järjestää huostaanoton yhdessä lapsen ja hänen läheistensä kanssa. Otamme lapsen mielipiteen huomioon, kun järjestämme sijaishuoltoa.
Voimme sijoittaa lapsen väliaikaisesti myös hänen toisen vanhempansa tai muun huoltajan luokse. Sitä tehdään esimerkiksi silloin, kun lapsi palaa kotiin sijaishuollon jälkeen.
Lastensuojelun jälkihuolto
Jälkihuolto auttaa silloin, kun lapsen tai nuoren sijaishuolto päättyy. Jälkihuolto auttaa lasta esimerkiksi kotiin palaamisessa. Se voi myös auttaa nuorta omilleen muuttamisessa sijaishuollon jälkeen.
Tarjoamme jälkihuollossa esimerkiksi tukea
- itsenäiseen asumiseen
- opiskeluun ja työllistymiseen
- omien vahvuuksien löytämiseen
- tulevaisuuden suunnitteluun
- rahan käyttämiseen.
Suunnittelemme jälkihuoltoa yhdessä lapsen kanssa. Jälkihuolto on vapaaehtoista. Voit osallistua siihen, jos haluat.