Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue vastustaa HUS-yhtymän esittämiä supistuksia Porvoon sairaalan toimintaan

HUS-yhtymäkokous hyväksyi HUSin talousarviokehyksen kokouksessaan 7.7.2022. Keskiviikkona 28.9.2022 julkaistiin HUS-yhtymän talousarvioehdotus vuodelle 2023 ja perustelut, miten taloutta sopeutetaan annettuun kehykseen. Yhtenä toimenpiteenä esitetään Porvoon sairaalan trauma- ja yhteispäivystyksen lakkauttamista.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue pitää Porvoon sairaalan päivystyksen jatkumista välttämättömänä. Muutoin välimatka lähimpään HUSin päivystykseen hyvinvointialueen reuna-alueilta olisi jatkossa yli sata kilometriä, mikä on potilasturvallisuuden kannalta huolestuttavaa.

– Olemme erittäin pettyneitä esitykseen, josta puuttuu vaikutusten arviointi ja kokonaistaloudellisuuden arviointi, sanoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist.

Ensihoidon valmius heikentyisi

Sairaalan sijainti vaikuttaa myös ensihoidon toimintaan ja potilaskuljetuksiin. Vuonna 2021 Itä-Uudellamaalla oli yli 11 000 ensihoidon tehtävää ja yli 7 000 potilaskuljetusta, joista 5 400 suuntautui Porvoon sairaalaan. Kuljetus Meilahden sairaalaan veisi yli kaksinkertaisesti aikaa ja Hyvinkään sairaalaan yli 2,5 kertaa enemmän. On huomioitava myös yksikön paluumatkaan kuluva aika, jolloin yksikkö ei ole asemalla valmiudessa.

Kaksikielisyys ja toimivat prosessit uhattuna

Julkisen liikenteen vähäisyys ja jopa puute itäisellä Uudellamaalla korostavat lähipalveluiden tärkeyttä. Lisäksi on huomioitava, että Porvoon päivystys toimii todellisuudessa kaksikielisenä, mitä muut päivystykset eivät pysty takaamaan.

Itä-Uudenmaan alueella on pitkät perinteet kuntien perusterveydenhuollon ja Porvoon sairaalan yhteisten prosessien kehittämisestä, työnjaosta sopimisesta, yhteistoiminnasta ja yhteishankkeista. Yhteistoiminnan kehittämisen tavoitteena ovat olleet asiakaslähtöiset prosessit, hoitopolut ja kustannustehokkuus.

– Alueella on integroitu sairaalan yhteispäivystys, kuntien kiirevastaanotot ja ikääntyneiden palvelut siten, että prosessit olisivat järkeviä ja tarkoituksenmukaisia alueen asukkaille. Nyt olemme ison haasteen edessä siirtyessämme hyvinvointialueelle, joten toimivat yhteistyömuodot muun muassa sairaalan päivystystoiminnan kehittämiseksi pitää ehdottomasti säilyttää, Max Lönnqvist vaatii.