Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Mikä ihmeen HYTE?

Kirjainyhdistelmä HYTE voi olla monelle melko vieras, mutta oikeastaan tämä lyhenne on joka päivä läsnä arjen valinnoissamme ja toiminnassamme. HYTE eli hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Jollekin hyvinvointia ja terveyttä on joka perjantainen saunavuoro, jollekin elokuvissa käynti ystävien kanssa, joku saa hyvinvointia metsäkävelyltä ja jollekin hyvinvointia tuo viikoittainen puhelinkeskustelu läheisen ihmisen kanssa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen tarkoittaa usein valintojen tekemistä. Valitsemme pestä hampaat päivittäin. Valitsemme pyöräillä töihin autoilun sijaan. Valitsemme syödä tarpeeksi kasviksia. Valitsemme huolehtia siitä, että saamme tarpeeksi unta. Hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen kuuluu ihmisten tukeminen näiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien valintojen tekemisessä. Joskus puheeksiotto, lyhyt neuvonta tai ohjaus voi riittää, kun taas joskus valintojen teossa tarvitaan enemmän tukea. Tärkeää olisi, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaat voisivat luottaa siihen, että jo matalalla kynnyksellä voi saada apua, jos huoli omasta hyvinvoinnista ja terveydestä herää.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tuore alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on julkaistu hyvinvointialueen verkkosivuilla. Hyvinvointikertomus on kuvaus Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tilasta. Tilastotiedon mukaan Itä-Uudenmaan alueella huolta aiheuttavat nuorten työttömyys ja mielen hyvinvointi, pitkäaikaistyöttömyys, ylipaino, diabetes ja ikääntyneiden päihteiden käyttö. Hyvinvointisuunnitelma sisältää hyvinvointialueen tavoitteita ja toimenpiteitä, joilla pyrimme edistämään asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä erityisesti nämä alueelliset haasteet huomioiden. Painopistettä halutaan siirtää ennaltaehkäisyyn ja jatkossa tiivistää myös yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien, HUS:n ja kolmannen sektorin kanssa.

Mutta mitä sinulle merkitsee hyvinvointi ja terveys? Pystytkö tekemään sinulle mielekkäitä asioita? Onko terveytesi tai hyvinvointisi kenties riskissä heikentyä? Onko jokin hyvinvoinnin osa-alue sellainen, joka tarvitsisi erityishuomiota juuri nyt? Pidätkö huolta jo jonkun toisen hyvinvoinnista ja terveydestä, jolloin olisi myös hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään omia hyvinvointisi ja jaksamisesi lähteitä?

Kollegani kysyi minulta muutama päivä sitten, että mikä saa minut innostumaan HYTE-työstä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kiehtovaa on HYTE:n keinojen moninaisuus ja miten lopulta hyvin arkisilla asioilla voidaan luoda hyvinvointia ja terveyttä. Kohdataan ja kuunnellaan. Ollaan läsnä toisillemme ja myös itsellemme. Tuetaan niitä, jotka eivät itsenäisesti pysty huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Tehdään yhdessä HYTE:stä arkipäivää!

Minna Mattila

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija

Terveystieteiden maisteri

Fysioterapeutti AMK

Oman elämän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ikuinen opiskelija.