Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Tietoa syyhystä

Syyhytilanne Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on samantyyppinen kuin muualla Suomessa. Syyhytartunnat lisääntyvät varsinkin päiväkoti- ja kouluikäisillä sekä nuorisolla.

Itä-Uudellamaalla ei kuitenkaan ole tullut tietoon ainuttakaan isoa epidemiaa vaan tartunnat ovat olleet yksittäisiä tai perhetartuntoja

Mikä on syyhy?

Syyhy (punkkisyyhy, scabies) on punkin (Sarcoptes scabiei) aiheuttama ihmisen loistauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ihokontaktissa, tai vuodevaatteiden ja vaatteiden välityksellä. Eläimillä on omat syyhypunkkinsa, jotka tarttuvat harvoin ihmiseen.

Oireet

Tyypillisin oire on voimakas kutina sormien välissä, ranteissa, vatsassa, pakaranseudussa, rinnassa, nilkoissa ja intiimialueilla. Kutina on voimakasta etenkin iltaisin ja öisin. Muita oireita ovat ihottuma, raapimajäljet, näppylät, vesirakkulat ja rihmamaiset punkin kaivamat käytävät. Alkuvaiheessa käytäviä ei välttämättä löydy lainkaan.

Tartunta

Tartunta edellyttää läheistä ja/tai toistuvaa ihokontaktia tartunnan saaneen ihmisen kanssa (perheen sisällä, päiväkodissa, koulussa, laitoshoidossa) tai nukkumalla samassa sängyssä, harvemmin vaatteiden ja huonekalujen välityksellä.

Kättely tai muu lyhyt kosketus ei yleensä riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen.

Hoito

Mikäli epäilet syyhyä, tai sinulla on syyhyyn sopivia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin, jotta mahdollinen diagnoosi voidaan tehdä.

Jos lapsellanne todetaan syyhy, ilmoittakaa tästä oman päiväkotiryhmän työntekijälle tai luokanopettajalle.

Syyhy hoidetaan ilman reseptiä saatavalla permetriinihoitovoiteella (Nix®) tai ivermektiini tablettilääkityksellä (Scatol®), joka on reseptilääke. Lääkärin reseptillä saa myös syyhyn hoitoon tarkoitettua rikkivaseliinivoidetta.