Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Tänään 28.5. vietämme kansainvälistä Selkokielen päivää

Tänä vuonna selkokielen päivän teemana on lukutaito. Selkokieli auttaa jopa neljäätoista prosenttia Suomen asukkaista lukemaan erilaisia tekstejä ja kehittämään lukutaitoaan, sillä he tarvitsevat selkokieltä.

Erityisesti monimutkaiset ja tekniset terveydenhuollon tai sosiaalipalveluiden tiedot voivat olla vaikeita ymmärtää. Selkokieli auttaa kertomaan nämä asiat selvemmin, mikä on erityisen tärkeää silloin, kun päätökset voivat vaikuttaa suoraan henkilön hyvinvointiin.

Selkokieli auttaa ihmisiä lukemaan ja ymmärtämään heitä koskevia palveluja ja niiden ehtoja, päättämään omista asioistaan ja osallistumaan yhteiskunnan toimintaan.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue selkokielen edelläkävijänä

Mukautamme palvelusivujamme selkokielisiksi, sillä meistä on tärkeää, että palvelumme ovat yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa.

Olemme ensimmäisenä hyvinvointialueena lähteneet rohkeasti tekemään verkkosivujemme sisältöjä selkokielisiksi. Aiemmin olemme käyttäneet selkeää yleiskieltä, nyt otamme askeleen pidemmälle ja teemme verkkosivujemme palveluosioita selkokielisiksi suomen ja ruotsin kielellä.

Ketkä hyötyvät selkokielestä?

Selkokielestä hyötyvät ihmiset, joiden kielitaidon puutteet vaikeuttavat arjen tilanteista selviytymistä ja yhteiskunnan toimintaan osallistumista. Meistä jokainen voi tarvita selkokieltä joissakin tilanteissa, asiasta ja tilanteestamme riippuen.

Erityisesti selkokielistä tietoa tarvitaan silloin, kun

Osana työskentelyämme olemme järjestäneet käyttäjätestauksia selkokielen kohderyhmille. Kannustamme myös muita käyttäjiä osallistumaan aktiivisesti ja antamaan palautetta palveluista.

Verkkosivujen sisältöjä päivitetään selkokielisiksi kesän 2024 aikana. Syksyllä haemme mukautetuille sivuille valtakunnallista Selkotunnusta.

Mikä on Selkotunnus?

Selkotunnuksen myöntävät Selkokeskus ja LL-Center yhteistyössä Papunet-verkkopalvelun kanssa. Julkaisu voi saada Selkotunnuksen, jos sen kieli, ulkoasu ja kuvat sekä verkkosivuston helppokäyttöisyys noudattavat selkokielen periaatteita.