Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Yhteistyöllä toteutettu koulutus on paikannut alueellista hammashoitajapulaa

Suun terveydenhuollon, monialaisen ammatillisen oppilaitos Careerian ja alueen yksityisten hammaslääkäriasemien välinen yhteinen projekti on tarjonnut suun terveydenhuollon osaamisalan koulutusta lähihoitajille sekä alan opiskelijoille Itä-Uudellamaalla. Jo parin vuoden ajan jatkunut projekti on tuonut uusia suun terveydenhuollon ammattilaisia alueelle, sillä jo valmistuneista opiskelijoita moni on työllistynyt harjoittelupaikkoihinsa Itä-Uudellemaalle.

Suuhygienisti, ammatillinen opettaja Anu Ingelin Careeriasta ja suuhygienisti, suun terveydenhuollon palveluvastaava Mari Heinonen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Ammatillinen oppilaitos Careeria vastaa koulutuksen teoriaopetuksesta sekä tutkinnosta ja suun terveydenhuolto tarjoaa kliiniseen opetukseen tilat Näsin hammashoitolassa. Yhdessä suun terveydenhuolto ja yksityiset hammaslääkäriasemat järjestävät työelämässä oppimisen paikat opiskelijoille. Työelämässä oppimisen aikana opiskelijat kulkevat hammashoitajien mukana työssä osan viikosta teoriaopintojen lisäksi. Avoin keskustelu ja hammaslääkärien erilaiset mahdollisuudet työnkiertoon ovat auttaneet työparityöskentelyn järjestämisessä. Työyhteisöissä opiskelijat on otettu vastaan innolla, sillä pula hammashoitajista on hankaloittanut hammaslääkäreiden työtä jo useita vuosia.


Ensimmäinen opiskelijaryhmä aloitti opintonsa vuoden 2023 alussa ja heistä lähes kaikki ovat jo valmistuneet hammashoitajiksi. Toinen ryhmä aloitti opintonsa tänä vuonna ja heillä on opintoja noin puolet jäljellä. Suun terveydenhuollon edustajia on ollut molemmilla kerroilla mukana valitsemassa opiskelijoita koulutukseen hakijoiden joukosta. Opiskelijat näkyvät Itä-Uudenmaan hammashoitoloissa, joissa melkein kaikissa on opiskelijoita harjoittelussa tänäkin vuonna.


Yhteistyö oppilaitoksen ja ammattilaisten kanssa on ollut avointa ja mutkatonta. Haastavistakin aiheista on pystytty keskustelemaan sujuvasti. Avoimella keskustelulla on löydetty yhteinen maaperä toiminnan pohjaksi. Syystäkin voimme olla ylpeitä yhteisestä saavutuksestamme!

Kirjoittaja

Mari Heinonen

suuhygienisti, palveluvastaava

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuolto, keskinen alue

Kirjoittaja

Anu Ingelin

suuhygienisti, ammatillinen opettaja

Careeria