Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Hoitotahto

Hoitotahto tarkoittaa potilaan tahdon ilmaisua tulevasta hoidosta.
Hoitotahto on ajankohtainen tilanteessa, jossa potilas itse ei enää ole kelpoinen tai kykenevä vakavan sairauden, onnettomuuden tms. syyn vuoksi ilmaisemaan omaa hoitoaan koskevaa tahtoa hoitavalle lääkärille.

Hoitotahto tarkoittaa potilaan tahdon ilmaisua tulevasta hoidosta. Jos potilas haluaa ilmaista hoitoa koskevan tahtonsa tulevaisuuden varalle, esimerkiksi äkillisen onnettomuuden tai tajuttomuuden vuoksi, tästä on tehtävä selkeä, potilaan itsensä varmentama merkintä potilasasiakirjoihin tai liitettävä niihin erillinen potilaan ilmaisema asiakirja. Hoitotahdossa potilas voi kieltää esimerkiksi elvytyksen.

Hoitotahto on ajankohtainen tilanteessa, jossa potilas itse ei enää ole kelpoinen tai kykenevä vakavan sairauden, onnettomuuden tms. syyn vuoksi ilmaisemaan omaa hoitoaan koskevaa tahtoa hoitavalle lääkärille. Potilaslain perusteella potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidosta, kun hän on saanut terveydenhuollon ammattihenkilöltä tiedon kieltäytymisen merkityksestä terveyteensä. Potilasasiakirjoihin on merkittävä tieto siitä, että potilaalle on annettu riittävä selvitys vaikutuksista, joita hänen tahtonsa noudattamisesta voi seurata. Potilaan tahtoa on kunnioitettava ja noudatettava.

Toimi näin

Hoitotahdon ja elinluovutustahdon voi kirjata Omakanta-palveluun, josta nämä tallentuvat myös Potilastiedon arkistoon. Kerro myös hoitotahdosta läheisillesi, sillä tieto ei välttämättä ole esillä kaikissa hyvinvointialueen potilastietojärjestelmissä.