Ohjeita asiakkaalle
Tältä sivulta löydät tietoa hyvinvointialueen palveluista. Löydät myös ohjeita eri tilanteissa toimimiseen.
Voit valita itse, millä paikkakunnalla saat terveydenhuollon palveluita. Voit siis vaihtaa hoitopaikkasi toiselle paikkakunnalle, jos haluat. Voit vaihtaa hoitopaikkasi mihin tahansa sosiaali- ja terveysasemaan Suomessa.
Tee aina kirjallinen ilmoitus lomakkeella, kun vaihdat hoitopaikkaa. Löydät ohjeet hoitopaikan vaihtamiseen Näin vaihdat sosiali- ja terveysasemaa- kohdasta.
Voit vaihtaa hoitopaikan
- pysyvästi kaikille terveyspalveluillesi tai
- väliaikaisesti osalle terveyspalveluistasi.
Kaikki perusterveydenhuollon palvelusi siirtyvät toiselle paikkakunnalle, kun vaihdat sosiaali- ja terveysasemaa pysyvästi. Se tarkoittaa, että saat seuraavat palvelut vaihdon jälkeen toiselta paikkakunnalta:
- sairaanhoito terveysasemilla
- terveystarkastukset ja neuvonta
- hammashoito
- neuvolan palvelut
- kuntoutus terveysasemilla
- hoitotarvikkeiden jakelu
- mielenterveys- ja päihdepalvelut
- seulonnat eli sairauksien etsiminen isoista ihmisjoukoista.
Voit valita vain yhden terveysaseman kerrallaan. Voit vaihtaa asemaa uudelleen vasta yhden vuoden jälkeen. Muista aina ilmoittaa vaihdosta myös uudelle terveysasemallesi! Sinua hoidetaan uudella sosiaali- ja terveysasemallasi vasta sitten, kun olet ilmoittanut vaihdosta.
Voit myös käyttää toisen paikkakunnan terveyspalveluita, jos vietät siellä paljon aikaa. Voit olla esimerkiksi töissä, koulussa tai lomalla toisella paikkakunnalla. Silloin voit käyttää sekä oman paikkakuntasi että toisen paikkakunnan terveyspalveluita.
Kun vietät paljon aikaa toisella paikkakunnalla, tee ilmoitus tilapäisestä terveysaseman vaihdosta. Tee ilmoitus lomakkeella. Muista kertoa lomakkeella, että tarvitset myös kotipaikkakuntasi sosiaali- ja terveyspalveluita.
Näin vaihdat sosiaali- ja terveysasemaa
Ilmoita lomakkeella, että haluat vaihtaa sosiaali- ja terveysasemaa. Lähetä lomake sekä vanhalle että uudelle asemallesi. Terveysaseman vaihtamisessa kestää noin kolme viikkoa. Sen jälkeen olet uuden sosiaali- ja terveysasemasi asiakas.
Tee jokaisesta perheenjäsenestä oma ilmoitus, jos haluat vaihtaa myös muiden perheenjäsenten sosiaali- ja terveysasemia.
Näin vaihdat terveysasemaa:
- Siirry tästä linkistä Tulostettavat lomakkeet -sivulle.
- Klikkaa Terveysaseman vaihto -otsikkoa.
- Valitse joko Terveysaseman vaihto, jos haluat vaihtaa kaikki palvelusi toiseen terveyskeskukseen.
- tai Tilapäinen terveysaseman vaihto, jos haluat vaihtaa vain osan palveluistasi hetkeksi toiseen terveyskeskukseen.
- Täytä lomake.
- Lähetä täytetty lomake hyvinvointialueelle. Lähetysohjeet löydät lomakkeesta.
Muista nämä asiat, kun vaihdat terveysasemaa
- Ajanvaraukset vanhalle sosiaali- ja terveysasemalle pysyvät, vaikka vaihdat terveysasemaa. Muista siis perua tai käyttää vanhat aikasi vanhalla terveysasemallasi. Joudut maksamaan maksun, jos et ole perunut aikaa.
- Et voi vaihtaa lomakkeella
- kouluterveydenhuoltoa
- opiskelijaterveydenhuoltoa
- pitkäaikaista laitoshoitoa.
- Kunta ei välttämättä järjestä kotihoitoa muihin kuntiin. Ota se huomioon, jos tarvitset kotihoitoa.
- Saat Kelalta korvausta matkoista vain lähimmän terveysasemasi mukaisesti. Se tarkoittaa, että saat pienemmän korvauksen, jos käyt hoidossa kauempana kotoa.
- Voit myös valita, missä saat erikoissairaanhoitoa. Erikoissairaanhoito tarkoittaa haastavampaa tutkimusta ja hoitoa sairaalassa. Saat erikoissairaanhoitoa silloin, kun lääkäri arvioi, että tarvitset sitä. Silloin sovitte hoitopaikan yhdessä lääkärisi kanssa.
OmaKanta-palvelussa voit lukea tietoja terveydestäsi. Sieltä löydät myös kirjaukset vastaanotoilta ja muista käynneistä.
Omakannassa voit esimerkiksi
- lukea ja uusia sähköiset reseptisi
- päättää, mitä tietoja sinusta voidaan antaa terveysasemille
- tallentaa hoitotahtosi eli kertoa, millaista hoitoa tahdot tulevaisuudessa
- antaa suostumuksen elinluovutukseen.
Elinluovutuksessa kuolleen ihmisen jokin elin annetaan sairaalle ihmiselle. Toiselta saatu elin voi pelastaa sairaan ihmisen hengen.
Sinun täytyy tunnistautua, että voit käyttää OmaKantaa. Voit tunnistautua palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.
Löydät sähköiset reseptisi OmaKanta-palvelusta. Siellä voit myös uusia reseptejäsi. Omakannasta näet, miten kauan reseptisi ovat voimassa ja paljonko lääkettä on jäljellä. Voit tulostaa reseptin tiedot Omakannasta paperille.
Terveydenhuollon ammattilaiset tallentavat potilastietojasi potilastiedon arkistoon. Arkistosta löytyvät kaikki tiedot esimerkiksi terveysasemalla käynneistäsi. Eri hoitopaikat saavat arkistosta tärkeitä tietoja sinusta.
Voit lukea potilastietojasi OmaKanta-palvelussa. Siellä voit myös antaa luvan potilastietojesi tallentamisen. Voit myös kieltää potilastietojen tallentamisen, jos haluat.
Voit antaa läheisellesi luvan hoitaa puolestasi terveyteen liittyviä asioita. Voit antaa luvan valtuutuksella. Tee valtuutus Suomi.fi -palvelussa, jos haluat, että läheisesi saa hoitaa asioitasi. Valtuutus antaa hänelle virallisen luvan hoitaa asioitasi.
Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot ovat salaisia. Terveystietosi pysyvät siis turvassa. Tietoja näkevät vain ne ammattilaiset, jotka hoitavat sinua. Toinen ulkopuolinen ihminen saa tietää asioistasi vain, jos annat siihen erikseen luvan. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue kerää sosiaalihuollon asiakkaiden tiedot erilliseen rekisteriin. Tietosi ovat turvassa myös siellä.
Sinulla on oikeus tietää, kuka on nähnyt tietojasi ja miksi. Lokitiedoissa kerrotaan, ketkä ovat käyttäneet tietojasi. Voit pyytää lokitietoja lomakkeella. Älä anna lokitietojasi kenellekään!
Näin pyydät lokitietojasi
- Pyydä lokitietoja tällä lomakkeella. Tämä linkki avaa lomakkeen selaimessa.
- Tulosta lomake itsellesi.
- Täytä lomake käsin.
- Lähetä lomake postilla osoitteeseen:
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue Kirjaamo.
Mannerheiminkatu 20 K, 06100 Porvoo