Siirry sisältöön

Äitiysneuvola

Neuvolapalvelut ovat osa ennaltaehkäisevää perusterveydenhuoltoa ja palvelut ovat asiakkaille maksuttomia ja vapaaehtoisia. Äitiysneuvola perustuu Terveydenhuoltolakiin (15 §).

Äitiysneuvolassa tuemme äidin, syntyvän lapsen ja koko perheen hyvinvointia sekä vanhemmuuteen valmistautumista, perheesi yksilöllisen tarpeen mukaan. Tapaat äitiysneuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin raskauden aikana keskimäärin kerran kuukaudessa. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden hoitoosi osallistuvien ammattilaisten kanssa.

Äitiysneuvolan tavoitteena on turvata raskauden normaali kulku, äidin, sikiön ja koko perheen hyvinvointi sekä lapsen turvallinen syntymä.

Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua. Puolisosi tai tukihenkilösi on aina tervetullut mukaan neuvolakäynneille.

Järjestämme mahdollisuuden osallistua sähköiseen perhevalmennukseen.

Jos tulevina vanhempina ette ole avioliitossa, saatte neuvolasta tietoa vanhemmuuden tunnustamisesta. Teemme myös neuvolassa tietyin edellytyksin vanhemmuuden tunnustamisia sekä yhteishuoltajuus sopimuksia.

Toimi näin

Kun teet positiivisen raskaustestin, varaa aika ensimmäiseen neuvolakäyntiin oman alueesi terveydenhoitajalta. Löydät yhteystiedot sivun alaosassa olevasta valikosta. Ensikontakti äitiysneuvolassa on tavallisesti raskausviikoilla 7–8. Terveydenhoitaja haastattelee sinua puhelimessa ja sovitte jatkosta.

Voit aktivoida omat tietosi Maisa-sovelluksessa tai verkkoselaimessa, niin voimme tehdä lähetteen ultraääniseulontoihin ensimmäisen neuvolakontaktin yhteydessä. Mikäli valitset synnytyssairaalaksi muun, kun HUS- alueen sairaalan, saat neuvolasta ohjeet kuinka toimia.

Äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä on, että olet käynyt ensimmäisen kerran neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä.

Neuvolaan ei voi tulla sairaana.

Tutustu myös neuvolan linkkivinkkeihin. Sieltä löydät muun muassa raskauden aikaiset verinäytetutkimukset.

Puhelinaika

Varaa aika omalle terveydenhoitajallesi tai kotiasi lähinnä olevaan neuvolaan puhelinaikana ma-pe klo.12-13. Katso yhteystiedot oman klikkaamalla oman neuvolasi otsikkoa sivun alaosassa. Peruthan neuvola-ajan soittamalla terveydenhoitajalle puhelinaikana tai lähettämällä hänelle tekstiviestin.

Asiointi ja yhteystiedot

Palvelupaikat