Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Porvoossa ja Sipoossa uhkaukset kouluihin – aikuisten turvallinen käytös lapselle tärkeää

Pääskytien kouluun Porvoossa kohdistui tiistai-iltana 2.4. sosiaalisessa mediassa tehty uhkaus. Miilin koulukeskuksessa Sipoossa koulun puhelinnumeroon tuli uhkaava viesti tiistaina iltapäivällä.

Porvoon Pääskytien kouluun kohdistunut uhkaus tehtiin ja huomattiin tiistai-iltana. Poliisi arvioi, että koulu voi jatkua normaalisti keskiviikkona 3.4. Varotoimenpiteenä rakennuksessa toimivat kolme esiopetusryhmää siirrettiin keskiviikkona varsinaisen päiväkodin tiloihin ja poliisi oli paikan päällä koululla, kertoo Porvoon kaupunki tiedotteessa(siirryt toiseen palveluun).

Miilin koulukeskuksessa Sipoossa koulun puhelinnumeroon tuli uhkaava viesti noin kello 14.30 tiistaina iltapäivällä. Koulun oppilaat ohjattiin sisälle koulurakennukseen, kun tilannetta selvitettiin, kertoo Yle Östnyland uutisessaan(siirryt toiseen palveluun). Viestin lähettäjä on poliisin tiedossa. Tilannetta käsiteltiin koulussa keskiviikkona.

Poliisi jatkaa tapausten tutkimista.

Aikuisen rauhallinen käytös luo turvallisuuden tunnetta

Lapsen perusturvallisuus voi järkkyä, kun turvalliseksi koettuun kouluympäristöön kohdistuu uhka. Koulussa ammattilaiset luovat turvallisuuden tunnetta keskustelemalla. Kriisitilanteessa oma vanhempi on lapselle merkittävä henkilö.

”Jokainen aikuinen voi omalla rauhallisella käytöksellään luoda turvallisuuden tunnetta ja sanoittaa tilannetta. Lapselle on tärkeää, että kotona säilyy normaali rytmi aterioineen ja muine rutiineineen”, neuvoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen esimies Kirsi Nurme.

Nurme muistuttaa vanhempia myös keskustelemaan sosiaalisesta mediasta lasten kanssa. Vantaan tiistaisesta kouluampumisesta levitetään jo väärennettyä kuvamateriaalia.

”Vanhemmilla kannattaa olla tiedossa, millaista informaatiota lapsi somesta saa. On syytä jutella siitä, että netissä liikkuu väärennettyä tietoa eikä kaikki pidä paikkaansa.”

Opiskeluhuolto tarjoaa tarvittaessa kriisiapua oppilaalle ja huoltajille. Löydät opiskeluhuoltojen yhteystiedot koulukohtaisesti täältä: Opiskeluhuolto – Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (itauusimaa.fi)

Myös Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa tukea kriisitilanteessa ympäri vuorokauden numerossa 019 5600 150.