Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Kumppanuuspöytä on hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyön kanava

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kumppanuuspöytä kokoontui 13. helmikuuta Kumppanuustalo Myötätuulessa.

Kumppanuuspöytä on Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyöryhmä, joka käynnistyi lokakuussa 2023. Kumppanuuspöydän tavoite on edistää tiedonkulkua sekä yhteistyötä hyvinvointialueen ja alueella toimivien järjestöjen välillä.

Kumppanuuspöydässä istuu 22 jäsentä alueen järjestöistä. Jokainen jäsen edustaa alueen kaikkia järjestöjä, ei ainoastaan omaa järjestöään. Kumppanuuspöydän puheenjohtajana toimii hyvinvointialueen osallisuuden erityisasiantuntija Nanna Kostiainen ja sihteerinä ja varapuheenjohtajana Kumppanuustalo Myötätuulen koordinaattori Erika Lindholm.

Haku kumppanuuspöydän jäseneksi järjestettiin kesä-elokuussa 2023. Kumppanuuspöydän toimikausi kestää 2 vuotta.

Järjestökentän ääni kuuluviin

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen osallistui kumppanuuspöydän tapaamiseen. Immonen kertoi pitävänsä järjestöjen työtä äärimmäisen tärkeänä.

”Haluamme, että kolmas sektori on mukana, jotta voimme käydä osallistavaa keskustelua molempiin suuntiin ja että hyvinvointialue pystyy viestimään toiminnastaan järjestöille. Haluamme, että meillä on rakenne, jonka kautta tavoitamme kenttää ja kuulemme kentän toiveet. Samalla viestimme hyvinvointialueen toiveita kentälle”, Immonen luonnehti kumppanuuspöydän roolia.

Kumppanuuspöydällä ei ole päätösvaltaa, vaan se on vuoropuheluun perustuva toimielin ennen varsinaista päätöksentekoa. Kumppanuuspöytä voi kehittää ja ehdottaa ratkaisuja asioihin, joita hyvinvointialueella tulisi kehittää.

”Järjestöillä on tieto päivittäisessä arjessa tapahtuvasta työstä. Kumppanuuspöytä voi tuottaa tietoa ja kommentoida valmisteltavia asioita”, sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen sanoi.

Järjestöavustukset ja niiden hakeminen hyvinvointialueelta, kunnista, valtiolta ja EU:lta puhutti kumppanuuspöytää. Immonen nosti esiin, että hyvinvointialueen avustuksiin käytettävissä olevaa rahamäärää on saatu tälle vuodelle lisättyä 26 800 eurosta 100 000 euroon.

Teemaverkostot yhdistävät järjestöjä

Kumppanuuspöydän jäsenet edustavat eri teemoja. Kumppanuuspöydän jäsenet ovat sitoutuneet oman teemaverkostonsa koordinointiin ja pitämään yhteyttä oman teemaryhmänsä muihin järjestöihin sekä viestimään niille kumppanuuspöydässä käsitellyistä asioista.

Teemaverkostot ovat vielä perustamisvaiheessa. Mielenterveys- ja päihdetyön järjestöjen teemaverkosto on jo perustettu. Tiina Saarinen A-klinikkasäätiöstä esitteli verkostoa kumppanuuspöydän muille jäsenille.

Teemaverkostoja voidaan hyödyntää yhteistyön, osaamisen ja sujuvien palvelupolkujen kehittämisessä järjestöjen ja hyvinvointialueen välillä. Teemaverkostot tarjoavat järjestöille myös mahdollisuuden keskinäiseen tiedonvaihtoon ja yhteisten hankkeiden valmisteluun.