Siirry sisältöön
HyVä-digi Hae sivustolta

Lastenneuvola

Neuvolapalvelut ovat osa ennaltaehkäisevää perusterveydenhuoltoa ja palvelut ovat asiakkaille maksuttomia ja vapaaehtoisia. Lastenneuvola perustuu Terveydenhuoltolakiin (15 §).

Lastenneuvolassa seurataan ja edistetään alle kouluikäisen lapsesi fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä. Lastenneuvolassa lapsellesi tarjotaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Lisäksi neuvolassa keskustellaan muun muassa perheen hyvinvoinnista ja vanhemmuudesta, vuorovaikutuksesta, lasten kasvatuksesta, ravitsemuksesta, mielialasta, perheväkivallasta ja päihteistä. Tavoitteena on yhdessä perheesi kanssa löytää ratkaisuja erilaisiin tuen tarpeisiin, mahdollisimman varhain. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään luvallasi muiden ammattilaisten kanssa.

Neuvolassa selvitetään vuosittain myös tarkastuksista poisjäävien lasten tuen tarve. Vauvasi ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuukaudessa, sen jälkeen vuosittain ja aina tarpeen mukaan. Suositusten mukaan alle kouluikäisen lapsen terveystarkastuksia on vähintään 15, joista viisi sisältää myös lääkärintarkastuksen.

Sairaana ette voi tulla lastenneuvolaan eikä neuvolassa hoideta äkillisesti sairastunutta lasta. Olethan yhteydessä HyVä-digi palveluun tai terveysaseman kiirevastaanotolle, jos tarvitset sairauden takia lääkäri- ja hoitajapalveluita esim. hoitovapaatodistusta tai lääkäriaika.

Toimi näin

Varaa aika omalle terveydenhoitajallesi tai kotiasi lähinnä olevaan neuvolaan, puhelinaikana ma-pe klo.12-13. Katso yhteystiedot klikkaamalla oman palvelupaikkasi otsikkoa alempana tällä sivulla. Jatkokäynnille voit varata ajan myös sähköisesti (ks. sähköinen ajan varaus / oman neuvolasi tiedoista).

Peruthan neuvola-ajan soittamalla terveydenhoitajalle puhelinaikana, lähettämällä tekstiviestin tai jos olet varannut ajan sähköisesti voit perua sen myös sähköisen ajanvarauksen kautta.

Soittoaika

Ma−pe klo 12–13

Sähköinen ajanvaraus (Porvoo, Sipoo, Loviisa, Lapinjärvi)

Asiointi ja yhteystiedot

Palvelupaikat