Omavalvonta
Tämän sivun sisältö
Omavalvonnan avulla varmistamme että saat toimivat, oikea-aikaiset, lainmukaiset, laadukkaat sekä turvalliset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä. Tavoitteenamme on järjestää alueen asukkaille laadukkaat ja turvalliset palvelut lain mukaisesti. Palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen kuuluu myös niiden valvonta.
Meillä on palveluiden järjestäjänä vastuu huolehtia toimintamme omavalvonnasta. Omavalvonta on valvonnan ensisijainen muoto. Valvomme sekä oman alueemme että käyttämiemme yksityisten palveluiden toimintaa ja laatua. Valvonta on ensisijaisesti ennakoivaa ohjausta ja neuvontaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa.
Omavalvontaohjelma toimii Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valvonnan pohjana. Omavalvonnan tehtävänä on varmistaa palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu. Myös potilaiden ja asiakkaiden yhdenvertaisuudesta huolehditaan omavalvonnalla.
Omavalvontasuunnitelma on julkinen asiakirja. Meidän velvollisuutemme on huolehtia siitä, että suunnitelma on ajan tasalla.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella omavalvonnan painopisteitä tarkastellaan vuosittain. Painopisteet vuodelle 2023 ovat:
- Omavalvontasuunnitelmat, niiden ajantasaisuus ja toteutuminen
- Palvelusetelien käyttö
- Itäisen alueen sote-palvelut: henkilöstömitoitus, lakisääteisten palvelujen järjestäminen (saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus, laatu ja yhdenvertaisuus)
- Kotihoito
- Henkilöstö, lääkehoito, palvelu- ja hoitosuunnitelmat
- Hoitoon pääsy terveysasemilla ja suun terveydenhuoltoon
- Neuvola-asetuksen toimeenpano
- Henkilöstömitoituksen toteutuminen sosiaalihuollossa
- Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen riittävyys
Otathan yhteyttä Valvonta- ja laatuyksikköön, jos sinulla on haasteita dokumentin saavutettavuuden suhteen.
Omavalvontasuunnitelmat
Omavalvontasuunnitelma on lakisääteinen toimintayksikkökohtainen konkreettinen suunnitelma, johon on kirjattu kaikki ne keskeiset omavalvonnan toimenpiteet ja toimintaohjeet, joilla varmistetaan asiakkaiden ja henkilökunnan jatkuva turvallinen ja laadukas toiminta.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen julkisen palvelutuotannon omavalvontasuunnitelmat on koottu tähän tulosyksiköittäin. Omavalvontasuunnitelmat tulevat jatkossa olemaan molemmilla kotimaisilla kielillä käännöstyön valmistuttua.
Alla olevien valikoiden alla julkaistaan omavalvontasuunnitelmia sitä mukaa, kun niitä valmistuu.
Perhe- ja sosiaalipalvelut
Yhteiset terveyspalvelut
Ikääntyneiden palvelut
Omavalvontatiedon raportointi
Uusi valvontalaki tulee voimaan 1.1.2024, joka velvoittaa hyvinvointialueita raportoimaan kolme kertaa vuodessa omavalvonnan toteutumisesta julkisen palvelutuotannon osalta alueellaan. Nämä raportit kootaan myöhemmin tähän.